Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iranul, pe punctul de a fi sancționat de UE pentru livrarea dronelor kamikaze către Federația Rusă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Iranul va fi sancționat de Uniunea Europeană pentru livrarea dronelor kamikaze, folosite de Federația Rusă în atacurile aeriene asupra infrastructurii critice a orașelor ucrainene, potrivit unor diplomați ai Uniunii Europene citați de The Guardian.

Experții UE au stabilit o listă care cuprinde 8 cetățeni iranieni și companii acuzate că ar fi implicate în livrarea de drone kamikaze către Federația Rusă.

Lista va fi prezentată liderilor UE care se vor reuni joi și vineri la Bruxelles, la Consiliul European.

Acum că am strâns suficiente dovezi, Consiliul lucrează pentru a găsi un răspuns clar și ferm al Uniunii Europene”, a spus Nabila Massrali, un purtător de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Ursula von der Leyen a transmis, miercuri, că atacurile aeriene asupra infrastructurii Ucrainei trebuie să fie considerate crime de război.

În total, 161 de drone Shahed-136, 4 drone Mohajer-6 și o dronă Shahed-129, despre care se spune că sunt produse de Iran, au fost distruse în ultimele săptămâni de forțele aeriene ale Ucrainei.

Numai că o analiză a The Guardian arată că există o discrepanță ridicată între sumele alocate de Rusia pentru cumpărarea dronelor iraniene și sumele necesare forțelor ucrainene pentru a le distruge.

Concret, dronele Shahed-136 costă între 20.000 și 50.000 de euro, iar costul total plătit de Rusia pentru cele peste 100 de drone distruse ajunge la 11,6 – 17,9 milioane de dolari.

Astfel, pentru a distruge dronele kamikaze, forțele aeriene ucrainene au folosit avioane de luptă MiG-29, rachete de croazieră C-300, sisteme de apărare antiaeriană NASAMS sau arme de mici dimensiuni. Costul estimat al echipamentelor folosite ajunge la 28 de milioane de dolari.

Analiza citată conține date referitoare la dronele lansate între 13 septembrie și 17 octombrie. Un analist citat de publicația străină menționează că folosirea dronelor iraniene arată că Federația Rusă „nu mai arme” pe care să se bazeze în timpul războiului.

Un material publicat în weekend de Washington Post arăta că Iranul se pregătește să livreze rachete sol-sol Federației Ruse. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Situația dronelor care au atacat orașele Ucrainei. Iranul, pe punctul de a fi sancționat de UE / Amenințările Rusiei către Israel

Sursa foto: timesofisrael.com

Comentarii