OUG pentru stoparea achiziției E.ON Energie de către grupul ungar MVM/ Guvernul poate preveni achiziția companiilor de stat
Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență, emisă de Ministerul Energiei, în contextul achiziției E.ON Energie de către grupul ungar MVM. Modificările legislative permit ministerelor să își majoreze participațiile în cadrul companiilor în care dețin acțiuni.
Scopul OUG-ului este prevenirea „preluării ostile” sau „decapitalizării” companiilor de stat, notează Profit.ro.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că înțelegerea încheiată dintre compania energetică de stat din Ungaria, MVM și E.ON Energie poate să fie blocată de către autoritățile române.
Compania MVM are legături cu Federația Rusă și cu gigantul de stat Gazprom, ca urmare a dependenței Ungariei de gazele rusești, mai punctează Profit.ro
Potrivit notei de fundamentare a OUG-ului, sunt vizate cu precădere companiile listate la Bursa de Valori București, dar nu numai.
Ministerul Energiei este acționar în cadrul Hidroelectrica (80%), Romgaz (70%), Nuclearelectrica (peste 82%), Electrica SA (49,8%), Rompetrol Rafinare (44,7%), OMV Petrom (peste 20%), Conpet (aproape 59%) și Oil Terminal (87,7%) – companii listate la BVB.
Mai mult, ministerul deține acțiuni și la societăți nelistate, în procent minoritar, cum este E.ON Energie România. Ministerul Energiei deține un pachet de acțiuni de 32%.
OUG-ul presupune o derogare de la norma inițială din legislația românească potrivit căreia instituțiile publice nu pot achiziționa acțiuni emise de societăți comerciale și nu au dreptul să participe la cumpărarea de acțiuni, sub sancțiunea nulității contractelor de vânzare.
Noua formă presupune ca ministerele de resort să poată achiziționa acțiuni la societățile la care acestea exercită calitatea de acționar.
Măsura se justifică prin „necesitatea planificării economiei naţionale pentru apariţia unor situaţii excepţionale precum războiul, starea de asediu sau de urgenţă, mobilizarea parţială sau totală a trupelor armate, în contextul războiului de la graniţa României şi atacurilor hibride asupra diverselor sectoare din economia naţională”.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea