Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ordonanța care permite Ministerului Sănătății să organizeze centre de vaccinare în farmaciile comunitare, adoptată de Guvern

By Ana Teșcan , in Fara categorie , at 31 august 2022

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 31 august, o ordonanță de urgență privind reforma în domeniul medical. Astfel, Executivul desemnează Institutului Naţional de Sănătate Publică drept responsabil cu monitorizarea problemelor de sănătate comunitară și permite Ministerului Sănătății (MS) să organizeze centre de vaccinare în farmacii sau în cadrul direcțiilor de sănătate publică. 

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, după cum a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Institutului Naţional de Sănătate Publică este desemnat astfel drept unitate sanitară clinică fără paturi, care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică şi va supraveghea starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile, identificând, totodată, problemelor de sănătate comunitară.

Mai mult, în situații de risc biologic și epidemiologic, Ministerul Sănătății va putea să dispună organizarea la nivelul unităților sanitare, a farmaciilor comunitare și din mediul rural sau în cadrul direcțiilor de sănătate publică a unor centre care să furnizeze servici de vaccinare, diagnostic, evaluare și tratament.

Cărbunaru a mai declarat că tot în documentul aprobat astăzi, se vor regăsi reglementări noi cu privire la situaţiile în care se asigură finanţarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii şi se clarifică modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate.

„Acelaşi act normativ modifică pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară. Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat vor avea obligaţia să se înscrie pe lista unui medic de familie. În acest fel, peste 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară, respectiv medicii de familie şi vor beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”, a mai afirmat Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că toate fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transfer de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 98260 additional Info to that Topic: mainnews.ro/ordonanta-care-permite-ministerului-sanatatii-sa-organizeze-centre-de-vaccinare-in-farmaciile-comunitare-adoptata-de-guvern/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW