Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Orban sugerează că moțiunea va trece: Cîțu e un pion care poate fi sacrificat oricând

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 septembrie 2021 Etichete: ,

Ludovic Orban, fostul șef al PNL și președintele demisionar al Camerei Deputaților, sugerează că moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu va trece. Moțiunea este citită joi, 30 septembrie, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Aceasta va fi votată marți, 5 octombrie.

Întrebat dacă moțiunea de cenzură va trece, Orban a răspuns: „Cine seamănă vânt adună furtună”, dând de înțeles că aceasta va trece la testul votului de marțea viitoare.

Totodată, despre premierul Florin Cîțu, actualul lider al PNL, Ludovic Orban a precizat că este „un pion care poate fi sacrificat oricând”.

De menționat este că fostul șef al liberalilor participă la citirea moțiunii de cenzură, deși PNL a luat decizia ca niciun liberal să fie prezent în plen.

„Nu am văzut o astfel de decizie. Am văzut doar o decizie potrivit căreia dacă USR PLUS nu retrage moțiunea de cenzură sau o votează pe cea depusă de PSD nu va mai fi considerat partener de guvernare. O mai mare prostie rar putea fi decisă. Poziția mea este categorică. Soluția este refacerea coaliției de guvernare. Și această soluție este la îndemâna forțelor politice.

Se mai răzgândesc, că s-a mai întâmplat sa ia azi o decizie și mâine să ia una contrară. Decizii stupide, care nu au nicio legătură cu ce înseamnă o viață politică normală. Noi avem un acord de coaliție, noi am construit prin negocieri o coaliție care a asigurat o majoritate confortabilă. Dacă era stabilă, se putea ajunge la evitarea acestei crize politice, declanșată de Cîțu probabil cu acordul președintelui. A aruncat România în aer. România se găsește aproape lipsită de instituții care să facă față provocărilor cu care se confruntă românii”, a mai declarat Orban înaintea citirii moțiunii.

Întrebat dacă șeful statului îl va propune tot pe Florin Cîțu premier, Orban a replicat:

„Este un pion care poate fi sacrificat oricând. Dacă își dă demisia nu va mai fi el interimar, deci mă îndoiesc (că își va da demisia – n.red.). Dl. Cîțu ține foarte tare la funcție”.

Întrebat totodată dacă se mai poate reface coaliția de guvernare dacă cei de la USR PLUS votează moțiunea de cenzură, fostul șef PNL a spus că mai există o altă variantă – demisia premierului.

„Există altă variantă – demisia. Lucru pe care trebuia să-l facă de când USR PLUS a renunțat la coaliție și au zis că nu revin la guvernare cu el la putere”, a completat Ludovic Orban

Context

Joi, 30 septembrie, moțiunea de cenzură depusă de social-democrați este citită în plenul Parlamentului. Aceasta va fi votată în data de 5 octombrie.

Partidul Social Democrat a depus, marți, 28 septembrie, o moțiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Cîțu.

Decizia social-democraților survine în contextul în care, timp de mai multe săptămâni, s-au opus în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului stabilirii unui calendar precis pentru votarea moțiunii USR PLUS – AUR, fapt în urma căruia au fost acuzați de coabitare cu liberalii și președintele Iohannis.

CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu susține că și-ar dori un guvern interimar tehnocrat

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *