Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Orban, proiect de reformare a CCR. Liderul PNL: decizia CCR pe completurile de 3 judecători este o decizie politică

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 17 iulie 2019 Etichete: , , ,

Președintele PNL Ludovic Orban vrea să modifice legea de functionare și organizare a CCR. El spune că legea pe baza căreia funcționează în prezent Curtea Constituțională permite politizarea deciziilor. Potrivit legii 47/1992, CCR are nouă membri: 3 numiți de Senat, 3 de Camera Deputaților și 3 de președintele României. Judecătorii CCR au un mandat de 9 ani. 

Ludovic Orban critică decizia CCR care a declarat completurile de 3 de la Înalta Curte ca fiind ilegale. El spune ca aceasta este o decizie politică, ce „sfidează voința cetățenilor”.  Din cei 9 judecători, 5 au fost de părere că, timp de 16 ani, completurile de 3 au funcționat ilegal.

Președintele PNL a anunțat că liberalii pregătesc un proiect de lege pentru modificarea organizării și funcționării CCR „astfel încât că nu se mai permită subiectivismul politic sau subiectivismul în anumite decizii”.

„Cea mai bună dovadă că e o decizie politică, care nu a avut la bază niciun argument (…). Mi se pare perfect normal să fac lucrul ăsta, cei care au luat decizia asta sunt 4 judecători numiţi de PSD. A permis reluarea unor procese ale unor persoane care fuseseră condamnate”, a spus liderul PNL.

„Decizia CCR oferă o formă de graţiere,  deşi, la referendum, românii au votat împotriva amnistiei şi graţierii pentru corupţie. De altfel, pregătim un proiect de reformare a Curţii Constituţionale. Trebuie găsite nişte modalităţi de numire în care să existe un echilibru privind reprezentarea şi să nu se poată crea astfel de situaţii.  Pe anumite decizii care sunt atât de importante se poate introduce o majoritate calificată care să fie de două treimi”, a spus Ludovic Orban.

El a mai spus că poziţia PNL este foarte clară şi că doreşte reformarea CCR „astfel încât că nu se mai permită subiectivismul politic sau subiectivismul în anumite decizii”.

Context

Pe data de 3 iulie, Curtea Constituțională a admis sesizarea lui Florin Iordache privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un proiect de lege pentru modificarea organizării și funcționării CCR a fost depus și de USR, însă nu a primit avizul Consiliului Legislativ.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *