Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Profesorul care a adus propaganda rusă la Universitatea din Craiova vrea să contribuie la formularea priorităților României în UE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 iulie 2020 Etichete: , , , , ,

Lectorul Florin Păsătoiu, cunoscut ca un promotor al narațiunilor Moscovei în România, vrea să contribuie, prin intermediul unui ONG pe care îl conduce, la formularea priorităţilor țării noastre în cadrul Uniunii Europene, în general, şi în cadrul Politicii de securitate şi de apărare comună (PSAC) şi Politicii externe şi de securitate comună (PESC).

Potrivit lui Florin Păsătoiu (România), în acest moment, sunt multe întrebări şi subiecte pe care o mare parte a comunităţii de experţi refuză să le abordeze, în condiţiile în care mass-media rămâne reticentă în a le prelua cu scopul de a stimula o dezbatere publică autentică.

„Teama de a genera reacţii dintre cele mai adverse dinspre mediul politic şi media face ca din ce în ce mai mulţi experţi din mediul academic şi sectorul organizaţiilor non-guvernamentale să refuze a-şi asuma analize publice obiective în afara agendei şi mesajelor care au ca obiect să apere ‘interesul naţional şi statul de drept’. Sintagme precum ‘interes naţional’ şi ‘statul de drept’ au devenit deja clişee în discursurile publice dintre cele mai diverse, folosite adeseori de personaje cu puţină instrucţie, în general, şi formare de specialitate, în particular. Sub pretextul conservării celor două, articularea de mesaje în spaţiul public rămâne atent monitorizată şi taxată, dacă nu cenzurată, căutând a bloca cu orice preţ promovarea unor poziţii diferite de cele aşa-zis mainstream. Monopol al unor grupuri obscure, ce ostentativ pozează în ‘idioţi utili’, reclamând eforturi pentru ‘protejarea interesului naţional şi a statului de drept’, pe fond, aceştia aduc deservicii grave ordinii de drept, în general, şi relaţiilor externe ale Romaniei, în particular. În acest context, domeniile politicii externe, de securitate şi apărare rămân îndeobşte cu atât mai puţin obiect al dezbaterilor publice altele decât cele organizate în formatele clasice controlate, unde vorbitorii şi mesajele sunt apriori stabilite. Sunt multe întrebări şi subiecte pe care o mare parte a comunităţii de experţi refuză să le abordeze în condiţiile în care media rămâne reticentă să le preia cu scopul de a stimula dezbaterea publică”, susţine Păsătoiu, citat de AGERPRES.

Studii la Moscova și apropieri de Adrian Năstase

Florin Păsătoiu este doctor în Sociologie al Universității din București, iar în prezent este lector la Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității din Craiova, unde predă relații internaționale și studii de securitate. A absolvit în perioada septembrie-noiembrie 2014 un curs de politică externă organizat la Moscova de Ministerul de Afaceri Externe al Federației Ruse.

Tot în 2014, Florin Păsătoiu a întocmit un studiu From Obsolete Normative to Realpolitik in the EU and Russia Foreign Policy Relation, în care a încercat să justifice acțiunile agresive ale Federației Ruse prin aplicarea conceptelor școlii realiste de relații internaționale.

De asemenea, într-un articol publicat pe portalul Visegrad Insight, Păsătoiu solicită Guvernului să renunțe la memorandumul încheiat cu SUA, în urma căruia s-a interzis accesul companiilor chineze să participe la construirea noilor reactoare nucleare de la Cernavodă și la realizarea rețelei de internet 5G.

La 16.03.2018 a făcut parte dintr-o delegație condusă de Adrian Năstase care a participat la Moscova la conferința Vecinătate şi buna vecinătate în relaţiile internaţionale cu privire specială la relaţiile româno-ruse”, organizată de Fondul Gorceakov pentru diplomaţie publică.

Cu propaganda rusă la facultate

Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate (CFPSS), a apărut inițial sub forma unui centru de cercetare științifică condus de profesorul Florin Păsătoiu în cadrul Universității din Craiova în anul 2017, an în care au fost create site-ul și pagina de Facebook – Center for Foreign Policy and Security Study (CFPSS).

În 2018, Florin Păsătoiu, Cristian Nițoiu, Jason E. Strakes și Sorin Liviu Damean, Decan al Facultății de Stiințe Sociale de la Universitatea din Craiova, au fondat Asociația Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate cu scopul cel mai probabil de a putea derula operațiuni financiare.

Primele evenimente, „Dilemele Europei. Viitorul relațiilor dintre România și Rusia”, cu participarea lui Alexey Gromyko, Director al Institutului pentru Europa al Academiei Ruse de Științe, au fost organizate în perioada 12-13 octombrie 2017 la București, respectiv Craiova, în colaborare cu Fundația Europeană Titulescu, condusă de Adrian Năstase.

Centrul a mai organizat și alte evenimente, în mod individual sau în colaborare cu Fundația Europeană Titulescu. Printre participanți s-au numărat în general diplomați ruși, precum Valery Kuzmin (ambasadorul Federației Ruse la București) și persoane din diplomația publică a Kremlinului Tatiana Zakaurţeva (prim-prorectorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei), Natalia Maslakova-Klauberg (Director Centrul pentru Diplomaţie Publică şi Culturile Lumii), Natalia Muzhenikova (Director Centrul Rus de Știință și Cultură), sau Igor Istomin (Lector la Institutul de Stat din Moscova de Relații Internaționale – MGIMO).

La conferințele CPESS au luat parte și autori care susțin narațiunea Federației Ruse în privința anexării peninsulei Crimeea – John Mearsheimer și Richard Sakwa.

Think-tank-ul a publicat sub semnătura mai multor autori analize care s-au centrat îndeosebi pe perspectiva Federației Ruse, subliniindu-se astfel contextul ordinii mondiale multipolare și necesitatea multilateralismului. Totodată, a fost publicat un interviu luat de directorul Florin Păsătoiu lui Sergey Karaganov, fost consilier prezidențial în mandatele Boris Elțîn și Vladimir Putin, în care este expusă întreaga retorică a Kremlinului în privința conflictelor din Georgia, respectiv Ucraina.

Relațiile româno-ruse, „îmbunătățite” prin Păsătoiu

Numele CPESS a devenit cunoscut în spațiul public în contextul unui anunț făcut de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse privind înființarea unei „comisii de experți ruso-română pentru diplomație publică și dialog științific și cultural”, prilej cu care va fi semnat și un memorandum între Academia Diplomatică a M.A.E. rus și Universitatea din Craiova.

Ulterior, Natalia Muzhennikova a precizat, într-un interviu acordat site-ului de propagandă pro-Kremlin Sputnik, că memorandumul a fost semnat cu Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate.

Memorandumul a fost negat de conducerea Universității din Craiova, iar Florin Păsătoiu a făcut precizare că de fapt ar fi fost încheiat cu ONG-ul pe care îl conduce, nu cu centrul de cercetare din universitate.

 

Sursa foto: www.vestidinrusia.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/profesorul-care-a-adus-propaganda-rusa-la-universitatea-din-craiova-vrea-sa-contribuie-la-formularea-prioritatilor-romaniei-in-ue/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/profesorul-care-a-adus-propaganda-rusa-la-universitatea-din-craiova-vrea-sa-contribuie-la-formularea-prioritatilor-romaniei-in-ue/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/profesorul-care-a-adus-propaganda-rusa-la-universitatea-din-craiova-vrea-sa-contribuie-la-formularea-prioritatilor-romaniei-in-ue/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/profesorul-care-a-adus-propaganda-rusa-la-universitatea-din-craiova-vrea-sa-contribuie-la-formularea-prioritatilor-romaniei-in-ue/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 87780 additional Information on that Topic: mainnews.ro/profesorul-care-a-adus-propaganda-rusa-la-universitatea-din-craiova-vrea-sa-contribuie-la-formularea-prioritatilor-romaniei-in-ue/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *