Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Orban: Le transmit românilor din străinătate că nu le vom restrânge accesul în țară/ Nu s-a pus niciodată problema de închidere a Bucureștiului

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 15 martie 2020 Etichete: ,

Premierul Ludovic Orban susține că faptul că deși până în prezent au fost luate măsuri care au avut efecte favorabile, începând de acum, limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al românilor. Totodată, liberalul a mai anunțat și anumite măsuri care se pot lua odată cu decretarea stării de urgență.

„În toată perioada de interimat, Guvernul a funcționat cu toată capacitatea și a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispozițe pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus.

În acest sens este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene. De exemplu, în data de 26 februarie, când în România era un singur caz, în Austria erau două cazuri, în Spania erau două cazuri. Comparativ, în data de ieri, in România erau 123 de cazuri, in Austria erau peste 500 de cazuri iar in Spania erau înregistrate 4221 de cazuri. 

Faptul că in Romania raspandirea virusului s-a realizat mult mai incet iar numărul de cazuri diagnosticate este inca relativ mic. este cea mai buna dovada ca toate masurile pe care le-am luat au fost masuri epicentre si chiar daca au parut severe si au fost criticate au produs rezultate cat se poate de bune.

Odată cu votul de investitura prin care Guvernul si-a recapatat toate atributiile, avem posibilitatea sa emitem acte normative cu valoare de lege, OUG si alte categorii de acte normative. 

Deja in CNSSU au fost luate măsuri care sunt extrem de importante, cei care vin din țări în care au fost înregistrate cel puțin 500 de cazuri sunt obligați să se autoizoleze . De asemenea, pentru toti cei care vin din zone in care este instituită carantina se va lua in mod obligatoriu odata cu intrarea in tara decizia de a-i plasa în carantină.

De asemenea, am luat măsuri pentru a imbunatatii capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului care sunt implicate in acest efort de reducere a posibilității de raspandire a virusului. Sigur ca desi numărul de cazuri comparat cu alte tari arata faptul ca am luat masuri care au avut efecte favorabile, incepand de acum, limitarea raspandirii virusului va depinde in mare parte de un comportament responsabil. Va cer sa respectati toate recomandările care sunt formulate de specialiști.

Este foarte important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetatean roman sa respecte masurile care se iau. De asemenea, chiar daca viata trebuie sa se desfasoare normal în continuare, cautati sa respectati recomandările formulate care sunt foarte importante pentru a vă feri de contaminarea cu Covid-19, sau de a-i contamina pe alții, in cazul in care sunteti infectat”.

Solicit tuturor angajaților statului să fie deplin mobilizați. Către mediul privat – să fie dispus spre dialog, cooperare, pentru că noi ne dorim să adoptăm cele mai bune soluții care să permită economiei să funcționeze, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre decretarea stării de urgență

Premierul susține că una dintre posibilile măsuri care se pot lua în timpul în care România se află în starea de urgență, este aceea de a limita creșterile prețurilor la medicamente.

„Din păcate am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil despre eventualele măsuri. La solicitarea președintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale să vină cu ele și vreau să încredințez cetățenii care vor lua doar acele măsuri care sunt necesare. E o nevoie acută de materiale, echipamente, substanțe, medicamente pentru care există o dificultate în obținere. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă. Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile din prima linie: DSP-uri, sturcturile Ministerului de Interne, capacitățile spitalelor. O altă măsură posibil a fi luată e de a limita creșterile prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula. Există posibilitatea de a plafona prețurile la dezinfectanți, măști, mănuși de protecție”, a mai declarat premierul.

Despre starea sa de sănătate:

Premierul a explicat că a decis să stea în izolare după ce a intrat în contact cu senatorul PNL infectat cu coronavirus într-o clădire a statului, în loc să stea alături de familia lui „pentru că această reședință îmi permite să îmi exercit integral prerogativele de premier”.

„În această locație am toate cele necesare pentru a-mi exercita toate atribuțiile de premier. Fac un apel la calm, responsabilitate, comportament civic, a legalității, a măsurilor stabilite de autorități. Orice măsură are doar scopul de a vă feri de riscul de contaminar sau să combată efectele negative din economie”, a precizat Orban.

Măsurile pe care le va lua Guvernul Orban în următoarea perioadă

Întrebat ce măsură va lua în timpul stării de urgență, premierul a răspuns:

„Legat de măsurile din starea de urgență. Va exista o formă finală a decretului prezidențial care va cuprinde toate măsurile luate. Propunerile noastre sunt legate și de măsuri în economie de susținerea companiilor, de susținere a angajaților. Există și posibilitatea unor rechiziții dacă vom avea nevoie de spații de carantină. Există posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricții, dar ele nu sunt prevăzute acum”, susține Orban.

Întrebat de ce se fac foarte puține teste de coronavirus și dacă are în vedere creșterea capacității de testare, Orban a răspuns:

„Obiectivul nostru este de a-l crește. Pentru a o crește e necesar să creștem numărul de aparate Real Time PCR, cu care se fac testele, să creștem numărul de kituri pentru testare și să creștem numărul de persoane cu expertiza și competența să facă analizele. Suntem în curs de achiziție de Real TIME PCR-uri, și kituri necesare pentru analize, pentru instrumentele de recoltare a probelor. Am luat măsuri de utilizare a unor instrumente și din alte domenii – de exemplu de la ANSVSA. Așteptăm la începutul săptămânii viitoare achiziționarea a cel puțin 20 de aparate noi cu câte o mie de kituri fiecare. Această capacitate e foarte importată.

Cea mai importantă limitare e legată de persoanele care au competența de a face analizele și aici vom încerca să avem un număr cât mai mare”.

Orban: Le transmit românilor din străinătate că nu le vom restrânge accesul în țară

Premierul a mai fost întrebat dacă o dată cu instaurarea stării de urgență, se va schimba pentru românii din țări precum Spania, Italia, care vor să se întoarcă acasă de Paște. Orban a răspuns:

„ A existat o mare presiune să închidem granițele. Am dat un răspuns legal: nu le putem închide pentru că am forța românii din străinătate să nu mai poată veni acasă. În funcție de țara sau zona din care vin, odată cu venirea în țară vor fi supuși acestei restricții, pentru că există riscul să fie purtători. Am făcut-o ca să îi protejăm: să intre în carantină (dacă vin din zone carantinate) sau în izolare la domiciliu.

Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai putea fi contaminat, e un act de responsabilitate să te izolezi, să eviți contactele pentru că riști să transmiți virusul. Dacă ai suspiciuni și mergi în comunitate, transmiți prin strănut, tuse e ca și cum ai trage cu pistolul în ceilalți. Trebuie responsabilitate. Eu m-am izolat ca să nu existe riscul să transmit altcuiva virusul dacă aș fi purtător al virusului. E o restrângere necesară.

Le transmit românilor din străinătate că nu le vom restrânge accesul în țară, dar dacă vin din zone afectate există aceste obligații (carantină sau izolare)”.

Orban: Nu s-a discutat niciodată despre închiderea Bucureștiului

Premierul susține că nu s-a discutat niciodată despre închiderea Bucureștiului. „A fost un fake-news lansat cu premeditare”.

Întrebat ce le transmite bucureștenilor și ce se va întâmpla de luni cu medicamentele, Orban a răspuns:

„În ce privește aprovizionarea supermarketurilor, farmaciilor, magazinelor, discuțiile pe care le-am avut au fost în sensul în care aceste magazine au capacitatea de aprovizionare. Sigur că există o penurie de anumite produse de protecție (măști, mănuși etc), dar nu e doar în România. Încercăm să găsim soluții pentru a găsi furnizori. Dar prioritatea e să asigurăm livrarea lor către zona sanitară, spitale, medici de familie, DSP-uri, Ministerul de Interne, toate companiile furnizori de utilități”.

Orban: Nu trebuie să ne închidem toți în casă, să ne ferim de deplasarea la locul de muncă

Liberalul a mai explicat că până în acest moment nu a avut pe masă analiza deciziei de a închide metroul.

„Am învestit ITM cu posibilitatea discutării decalării orelor de începere a serviciului ca să se diminueze fluxul de oameni care merg cu metroul al aceleași ore. Ministerul Transporturilor a cerut Metrorex să dezinfecteze spațiile comune. Măsura de închidere a Metroului e una extremă care nu are nici o fundamentare azi și poate perturbări majore.

STB e în subordinea Primăriei București și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale de transport. Nu trebuie să ne închidem toți în casă, să ne ferim de deplasarea la locul de muncă. Trebuie să funcționeze cât mai normal posibil. E de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate – mașina personală, bicicleta, pe jos”, a mai explicat Orban.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW