Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Opoziția din Suedia cere guvernului minoritar să nu accepte aderarea României la Schengen

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Opoziția politică din Suedia s-ar opune aderării țării noastre la Schengen, scrie cotidianul suedez Dagens Niheter. Conform sursei citate, Guvernul minoritar nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm și atât social-democrații, cât și democrații suedezi, se opun propunerii de extindere a Spațiului Schengen.

La ședința de joi a Comitetului pentru Justiție, Guvernul a prezentat propunerea prin care Suedia permite aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.

„Credem că, atunci când vine vorba de extinderea Spațiului Schengen, trebuie să ținem cont de nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalității. Aceasta nu este o problemă minoră. În practică, acest lucru ar însemna eliminarea controalelor la intrare și la ieșire”, a declarat parlamentarul social-democrat Ardalan Shekarabi.

Parlamentarul suedez a adăugat că este surprins că Guvernul a înaintat această propunere de extindere fără să o fi stabilit în prealabil împreună cu opoziția politică. De asemenea, el subliniază că au existat probleme cu migranții din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.

„Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, a mai spus Shekarabi.

De asemenea, social-democrații își justifică poziția criticând „corupția generalizată și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate, precum și faptul că frontiera externă Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.

În mai puțin de o lună, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene ar putea permite României și Bulgariei, care așteaptă de 11 ani, să intre în Schengen.

 Deși candidatura celor două state este susținută de Comisia Europeană, respectiv de Franța și Germania, Țările de Jos (Olanda) continuă să își exprime opoziția. Surse bine informate de la Bruxelles au declarat pentru Main News că reprezentanții executivului de la Haga au încercat chiar să convingă președinția cehă a Consiliului UE să nu includă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022 această chestiune. Liderii de la Praga ar fi respins însă solicitarea. Detalii aici.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii