Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Opoziția a atacat modificările aduse Legii care reglementează profesia de avocat la CCR

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , , , , , ,

USR și Forța Dreptei au anunțat joi, 13 octombrie, că au sesizat Curtea Constituțională a României (CCR), după ce coaliția a adoptat un proiect prin care modifică legea care reglementează profesia de avocat.

Legea, inițiată de deputați și senatori de la PSD, dar și de un deputat USR, Oana Ozmen, a fost adoptată de Parlament și trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată la finalul lunii septembrie. A fost adoptată cu 179 de voturi „pentru”, 49 „contra” și 28 de abțineri.

Parlamentarii erau nevoiți să modifice litera a) a Articolului 14 a Legii care reglementează profesia de avocat, după ce judecătorii CCR au declarat-o neconstituțională în anul 2022.

Articolul 14 reglementează situațiile în care o persoană este „nedemnă de a fi avocat”.

Cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoarea pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”, este prevederea declarată neconstituțională.

Astfel, potrivit proiectului adoptat la finalul lunii septembrie, prevederea declarată neconstituțională se modifică, astfel:

Cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de un an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracţiuni, infracțiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puțin un an și reprezentând infracțiune contra contra vieții, infracţiune contra patrimoniului, infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, infracţiune de corupţie sau de serviciu, infracţiune de fals, infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, infracţiune contra securităţii naţionale sau o infracţiune de genocid, contra umanităţii și de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei”, potrivit textului adoptat de Parlament.

Criticile aduse de opoziție

În sesizarea de neconstituționalitate, USR și Forța Dreptei susțin că, prin modificările adoptate de coaliție, persoanele condamnate pentru infracțiuni grave – inclusiv loviri sau alte violențe, violențe în familie, șantaj, amenințare sau trafic de droguri – pot deveni avocați.

Astfel, opoziția susține că textul conține prevederi neclare, imprecise și lipsite de predictibilitate, încălcând principiul securității juridice și principiul clarității legii.

Textul votat de majoritate, pe lângă faptul că este redactat foarte prost, cu multe repetiţii, nu face decât să enumere limitativ câteva categorii de infracţiuni, însemnând că toate celelalte infracţiuni sunt permise în avocatură. Deci, o ruşine mai mare ca acest text cu greu poate fi imaginată, drept pentru care am sesizat Curtea Constituțională”, a declarat Stelian Ion, fost ministru al Justiției și deputat USR.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii