Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

OMS: Creştere uriaşă a numărului cazurilor de rujeolă în Europa

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa a crescut semnificativ în 2023 comparativ cu 2022, atrăgând atenția aripii europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cerând o intensificare a campaniilor de vaccinare, conform informațiilor furnizate de AFP.

În cursul anului 2023, au fost înregistrate 42.200 de cazuri în 41 din cele 53 de țări membre ale regiunii OMS Europa, care cuprinde și Asia Centrală, reprezentând o creștere de aproape 45 de ori față de anul precedent, conform datelor furnizate marți după-amiaza de către OMS.

Comparativ cu anul 2022, când au fost raportate doar 941 de cazuri, această creștere semnificativă evidențiază o situație alarmantă. Kazahstanul și Rusia se numără printre țările cel mai grav afectate, înregistrând peste 10.000 de cazuri fiecare.

Regatul Unit înregistrează cel mai mare număr de cazuri în Europa Occidentală, cu un total de 183 de cazuri, contrar așteptărilor după ce boala a fost declarată eradicață în 2021.

În primele zece luni ale anului 2023, perioadă analizată de către OMS, se remarcă o creștere alarmantă de 30 de ori mai mare în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

”Eforturi de vaccinare urgentă sunt necesare pentru a opri transmiterea şi a împiedica răspândirea”, avertizează el.

Recrudescenţa acestei boli virale foarte contagioase – care poate antrena complicaţii mortale şi care se transmite pe cale aeriană – este atribuită unei scăderi a vaccinării în anii pandemiei covid-19.

”Pandemia covid-19 a avut un mpact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în această perioadă, anternând o acumulare de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, precizează OMS.

Conform informațiilor furnizate de către OMS, care solicită intensificarea eforturilor de conștientizare în comunitățile nevaccinate, mai mult de 1,8 milioane de sugari din regiunea OMS Europa nu au primit vaccinul împotriva rujeolei în intervalul 2020-2022.

Rujeola, manifestată printr-o erupție cutanată urmată de rinită, tuse însoțită de febră intensă și oboseală semnificativă, poate afecta toate categoriile de vârstă.

În anul 2023, două din cinci cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste cuprinse între unu și patru ani, în timp ce doar unul din cinci cazuri a afectat persoanele cu vârsta peste 20 de ani.

OBIECTIV: VACCINARE 95%

La nivel local, cel puţin 95% dintre copii este necesar să fie vaccinaţi, pentru a evita eventuale focare la luarea virusului. În 2022, doar 92% dintre copiii europeni au fost vaccinaţi cu o a doua doză de vaccin.

În anumite zone ale Regatului Unit, precum zona Birmingham, autoritățile sanitare britanice au raportat o rată de vaccinare de 81%, conform informațiilor comunicate vineri.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că vaccinarea împotriva rujeolei a contribuit la prevenirea a 56 de milioane de decese în perioada 2000-2021.

În anul 2021, numărul deceselor cauzate de rujeolă a fost estimat la 128.000 la nivel mondial, predominant în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani, care nu au fost vaccinați sau au fost sub-vaccinați.

În 2022, doar 83% dintre copiii la nivel mondial au fost vaccinați împotriva rujeolei cu o doză înaintea primei aniversări, reprezentând cel mai scăzut nivel din 2008, conform datelor furnizate de ONU.

foto: Pixabay

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW