O rachetă balistică intercontinentală lansată de Coreea de Nord a căzut la 200 de kilometri de Japonia
Coreea de Nord a lansat vineri, 18 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală care a căzut la 200 de kilometri de Japonia și despre care oficialii niponi spun că ar putea atinge teritoriul Statelor Unite ale Americii, relatează Reuters. Casa Albă a anunțat o întâlnire între vicepreședintele Kamala Harris și lideri din Japonia, Coreea de Sud, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
Lansarea a fost raportată de oficialii japonezi și sud-coreeni și face parte dintr-o serie fără precedent de rachete lansate de Coreea de Nord, pentru a testa capacitatea rachetelor balistice intercontinentale pe care le dezvoltă, fiind vorba de al optulea test în acest sens din 2022, potrivit unor date furnizate de oficiali SUA.
Racheta ar putea zbura pe o distanță de până la 15.000 de kilometri și poate căra încărcătură nucleară. Oficialii sud-coreeni și japonezi susțin că a atins o altitudine de 6.100 de kilometri și a zburat 1.000 de kilometri cu viteza Mach 22. Ulterior, a căzut în mare, la 200 de kilometri de Insula Oshima-Oshima.
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a menționat că nu există daune provocate de testul nord-coreean, dar a precizat că lansările repetate de rachete balistice nu trebuie tolerate.
Și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a condamnat lansarea de vineri și a cerut o colaborare mai strânsă cu Japonia și SUA din punct de vedere al securității.
Vicepreședintele american, ce se află la Summitul pentru Cooperare Economică Asia-Pacific, se va întâlni vineri cu liderii Japoniei, Coreei de Sud, Canadei, Australiei și din Noua Zeelandă, unde vor analiza lansarea nord-coreeană, potrivit unui anunț al Casei Albe.
Duminica trecută, președintele american Joe Biden le-a transmis lui Yoon și Kishida că SUA se angajează să întărească postura de descurajare în regiune și că cei doi Aliați, Coreea de Sud și Japonia, vor fi protejați cu „o gamă largă de capabilități, inclusiv arme nucleare”.
Întâlnirea a fost, însă, criticată de oficialii Coreei de Nord. Ministrul de Externe, Choe Son Hui, a avertizat că vor exista „răspunsuri militare foarte dure” dacă SUA își va întări prezența militară în regiune.
Testele cu rachetă balistică lansate de Coreea de Nord au fost interzise de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, numai că oficialii sud-coreeni și americani se așteaptă ca Phenianul să testeze o armă nucleară pentru prima dată din anul 2017 încoace.
Mai multe lansări ale unor rachete balistice au eșuat pe parcursul anului, dar pe 24 martie a fost lansată cea mai mare astfel de armă. Racheta balistică intercontinentală lansată în primăvară a zburat 67,5 minute și a atins o altitudine de 6.248 de kilometri.
Sursă foto: Ministerul Apărării Naționale
Comentarii