Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Ambasadorul SUA la București: România trebuie să asigure un sistem judiciar și penal de încredere și transparent

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 21 februarie 2020 Etichete: , ,

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, într-un discurs ținut la Forumul CEO al AmCham România, a făcut o serie de remarci la adresa oportunităților și amenințărilor cu care se confruntă România, cu accent pe lupta împotriva corupției.

În debutul alocuțiunii sale, Adrian Zuckerman a atras atenția asupra fenomenului corupției din țara noastră, care în opinia sa, inhibă potențialul nostru de dezvoltare în diferite domenii strategice.

”Acum este momentul ca România să devină un lider european şi global în domeniul artelor, ştiinţei, finanţelor, sănătăţii, tehnologiei informaţiei, producţiei agricole, de energie şi industriei. România este gata să-şi declanşeze adevăratul potenţial economic, dar poate face acest lucru doar prin adoptarea unor legi şi reguli de bun simţ pentru afaceri şi punând capăt corupţiei endemice. Toate acestea vor conduce la beneficii economice enorme şi la prosperitate.”

De asemenea, ambasadorul SUA a vorbit despre pericolul asociat fenomenului emigrației din România.

”Distrugerile produse încă nu au fost reparate şi pot fi adâncite. România îşi pierde tinerii şi muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigraţiei. Oamenii nu pleacă pentru că pot câştiga mai mulţi bani în altă parte, ci pleacă pentru că îşi pierd speranţa. Şi-au pierdut speranţa că România are determinarea şi curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârşit, de corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi. Acesta este momentul să le arătăm că România poate şi va face ceea ce este drept şi corect.”

În ceea ce privește companiile publice, Adrian Zuckerman a vorbit într-o manieră liberală, susținând necesitatea continuării procesului de privatizare a companiilor care, în opinia sa, favorizează practici de afaceri ineficiente și împiedică competiția.

”Privatizarea este necesară. Un mediu de afaceri cu adevărat liber va crea bogăţie şi prosperitate pentru toată lumea. Firmele controlate de guvern nu doar că favorizează practici de business ineficiente, împiedică piaţa liberă şi competiţia, dar, mai important, păstrează corupţia vie. Doar un mediu de afaceri stabil, predictibil şi complet transparent poate atrage investiţiile necesare, care să ducă la dezvoltare şi să promoveze o economie concurenţială. Transparenţa în afaceri şi responsabilitatea sunt primordiale.”

Totodată, Adrian Zuckerman a remarcat potențialul enorm al țării noastre în materie de resurse naturale.
”România ar beneficia enorm de pe urma vastelor sale resurse naturale, dacă legislaţia raţională şi aplicarea legii ar fi respectate. Totuşi, foarte puţine resurse naturale sunt exploatate sau extrase eficient şi economic. Corupţia din ultimii 30 de ani a făcut ca pădurile să fie exploatate ilegal, distrugând largi suprafeţe de pădure virgină şi provocând daune mediului. Un plan eficient şi legal de tăiere a pădurilor ar aduce nu numai avantaje economice, dar şi beneficii pentru mediu. La fel, extracţia de petrol şi gaze este la un nivel foarte redus faţă de cum ar trebui să fie. Legile de funcţionare şi cele fiscale stabile şi de bun simţ ar aduce României venituri enorme din gaz şi petrol şi nu doar ar furniza securitate energetică României, ci ar transforma-o într-un exportator către alte ţări europene şi mai departe.”

Din punct de vedere securitar, ambasadorul SUA a vorbit despre pericolul pe care îl constituie compania chineză Huawei la adresa securității naționale.

”există multe companii deținute sau controlate de străini care nu pot fi trase la răspundere sau nu sunt transparente. Huawei este un prim exemplu al unei astfel de companii străine distructive. Huawei reprezintă o cale greșită! Huawei a fost pusă sub acuzare săptămâna trecută în Statele Unite pentru diferite acțiuni precum furtul de tehnologie de la concurenții săi, obținând beneficii clare de pe urma muncii de cercetare și a activității altor companii. Mai mult, Huawei este un pericol pentru securitatea națională a fiecărei țări care folosește dispozitive electronice. Toate informațiile colectate devin cu uşurinţă disponibile și sunt transmise guvernului comunist chinez. (…)Huawei este o cale greșită. Pentru a realiza o creștere economică, România trebuie să asigure un sistem judiciar și penal de încredere și transparent. Nu numai că modificările anterioare, concepute cu intenţii greşite şi menite să relaxeze legislaţia penală, trebuie să fie redresate, dar și aplicarea completă, promptă, corectă și constantă a legilor existente trebuie să fie, de asemenea, o prioritate. Infractorii nu ar trebui să aibă capacitatea de a păstra câștiguri obținute ilicit.”

Sursa foto Camera Americană de Comerţ din România

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW