Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

O nouă procedură de selecție a procurorilor europeni delegați în România. 6 din 15 posturi au fost deja ocupate

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 mai 2021

Ministerul Justiției (MJ) a anunțat că persoanele interesate să ocupe o funcție de procuror european delegat în România își pot depune candidaturile până pe 27 iunie 2021. Aceasta este a doua procedură de selecție demarată de MJ, după ce 6 din cele 15 posturi puse la dispoziție de EPPO au fost ocupate în luna februarie.

Persoanele interesate să ocupe o funcție de procuror european delegat în România își pot depune candidaturile până la data de 27 iunie 2021, inclusiv. Colegiul EPPO și-a dat acordul încă din data de 10 februarie pentru 6 procurori europeni delegați, propuși de Ministerul Justiției, din totalul de 15”, a anunțat Ministerul Justiției.

Comisia Europeană a confirmat oficial că Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, își va începe activitatea la 1 iunie 2021. 

Cum se va desfășura procedura de selecție

„Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, iar rezultatele verificării vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiției.

Interviul va avea loc în perioada 07-09 iulie 2021, perioadă ce poate suferi modificări în funcție de numărul candidaților și de modalitatea de desfășurare a interviului.

Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională.

La finalizarea interviurilor, Comisia de selecție va selecta candidații pentru ocuparea celor 9 posturi de procurori europeni delegați.

Detalii suplimentare privind procedura de selecție pot fi accesate aici

Cine sunt procurorii EPPO delegați în România

Camelia-Elena Grecu a condus DNA ca interimar, după plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea parchetului. A candidat, la începutul anului 2020, pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Camelia Elena Grecu a fost procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, între 2009 și 2016.

Procurorul Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA și în 2018, când ministru al Justiției era Tudorel Toader.

Florin Bogdan Munteanu a fost șef al DNA Iași în perioada 2014-2018, dar în prezent activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Jean-Nicolae Uncheșelu este procurorul care i-a trimis în judecată pe Victor Ponta și pe Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dana Manuela Ana este procuror în cadrul DNA, șefa Secției a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din 15 mai 2020.

Irina Constantin are o vechime de 10 ani în magistratură.

Dana-Cristina Bunea este autorul mai multor cărți legate de drepturile omului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *