Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua în care Parchetul European devine operațional. Stelian Ion: Un moment istoric pentru UE și România. Voi continua să sprijin activitatea EPPO

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 1 iunie 2021

Parchetul European (EPPO) devine operațional de la 1 iunie și va putea investiga, în România și în celelalte state membre, infracțiuni ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene (UE). Stelian Ion și-a arătat susținerea față de procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, și a precizat că România va sprijini activitatea EPPO. 

Este un moment istoric pentru Uniunea Europeană și pentru România, ca stat membru participant la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European. Așteptările cetățenilor europeni de la noua structură europeană sunt mari. Sunt convins că Procurorul-șef european și echipa sa vor da dovada profesionalismului şi excelenței, prin obținerea unui track-record care să asigure o protecție efectivă a intereselor financiare ale Uniunii. Voi continua să sprijin activitatea Parchetului European, conștient fiind că succesul acestuia depinde de strânsa și eficienta colaborare a acesteia cu autoritățile naționale competente, bazată pe încredere reciprocă”, a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției, citat într-un comunicat transmis de MJ.

EPPO, operațional de la 1 iunie

Comisia Europeană a stabilit, pe 25 mai, că Parchetul European își va suma atribuțiile de investigare și de urmărire penală începând cu data de 1 iunie.

De la 1 iunie 2021, EPPO va putea investiga, în România și în celelalte state membre participante, infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, sprijinit de autoritățile naționale competente”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiției.

România este unul dintre statele membre care a susținut în mod constant Parchetul European, de la demararea negocierilor în Consiliul UE, arată Ministerul Justiției.

România s-a numărat, de altfel, printre statele membre inițiatoare ale acestei forme de cooperare consolidată în 2017 şi, în cadrul discuțiilor ulterioare de la nivelul UE, pledând constant pentru operaționalizarea cât mai rapidă a noului organ jurisdicțional al Uniunii, cu asigurarea de resurse corespunzătoare și dezvoltarea unei colaborări strânse cu autoritățile naționale”, a precizat sursa citată.

Astfel, Ministerul Justiției a arătat, pe scurt, modul în care România s-a pregătit în ultimii ani pentru operaționalizarea EPPO.

În plan intern, România a efectuat o serie de demersuri legislative și instituționale în decursul ultimilor ani, pentru pregătirea acestui moment istoric. Au fost operate modificări legislative și instituționale pentru asigurarea punerii în aplicare a Regulamentului, au fost derulate proceduri de selecție, atât pentru desemnarea Procurorului European pentru România, cât și a candidaților pentru funcția de procuror european delegat, primii 6 fiind deja numiți de Colegiul Parchetului European”, potrivit Ministerului Justiției.

O nouă procedură de selecție a candidaților

După ce primii 6 procurori europeni delegați în România au fost numiți de Colegiul Parchetului European în luna februarie, Ministerul Justiției a demarat, pe 26 mai, o nouă procedură de selecție, pentru cele 9 posturi rămase.

Persoanele interesate să ocupe o funcție de procuror european delegat în România își pot depune candidaturile până la data de 27 iunie 2021, inclusiv. Colegiul EPPO și-a dat acordul încă din data de 10 februarie pentru 6 procurori europeni delegați, propuși de Ministerul Justiției, din totalul de 15”, a anunțat Ministerul Justiției, pe 26 mai.

CITEȘTE ȘI: O nouă procedură de selecție a procurorilor europeni delegați în România. 6 din 15 posturi au fost deja ocupate

Cine sunt procurorii EPPO delegați în România

Camelia-Elena Grecu a condus DNA ca interimar, după plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea parchetului. A candidat, la începutul anului 2020, pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Camelia Elena Grecu a fost procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, între 2009 și 2016.

Procurorul Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA și în 2018, când ministru al Justiției era Tudorel Toader.

Florin Bogdan Munteanu a fost șef al DNA Iași în perioada 2014-2018, dar în prezent activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Jean-Nicolae Uncheșelu este procurorul care i-a trimis în judecată pe Victor Ponta și pe Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dana Manuela Ana este procuror în cadrul DNA, șefa Secției a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din 15 mai 2020.

Irina Constantin are o vechime de 10 ani în magistratură.

Dana-Cristina Bunea este autorul mai multor cărți legate de drepturile omului.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Cătălin Borcoman, procurorul european al României: După data de 1 iunie, toate cauzele noi care intră în competența EPPO sunt automat preluate de acesta / Cum se vor desfășura anchetele coordonate de Parchetul European – VIDEO

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *