Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Numărul posturilor din învățământul preuniversitar de stat, suplimentat cu 2.200

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 16 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Guvernul a suplimentat vineri, 16 septembrie, cu 2.200, numărul posturilor din învăţământul preuniversitar de stat, printr-o hotărâre pentru modificarea HG nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului

Conform Executivului, posturile suplimentare pentru profesori sunt necesare pentru preluarea creșelor în sistemul de învățământ și pentru acoperirea deficitului de personal didactic în școlile și grădinițele în care a crescut numărul de formațiuni, deși angajările la stat au fost înghețate de la 1 iulie, până la sfârșitul anului, în încercarea Guvernului de a diminua cheltuielile bugetare.

Totodată, suplimentarea posturilor a fost necesară și pentru a susține implementarea programului „masă caldă”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

CITEȘTE ȘI: Programul „masă caldă”: Numărul școlilor beneficiare a crescut la 350

Angajările la stat, înghețate

Guvernul Ciucă a adoptat, într-o ședință de la jumătatea lunii iunie, ordonanța de urgență care prevede suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

Astfel, angajările de la stat au fost înghețate începând cu 1 iulie, până la sfârșitul anului.

„Însă, în cazuri temeinic justificate, ordonanța de urgență dă posibilitatea ca, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administrația publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, în vederea asigurării sursei de finanțare a pachetului de măsuri pentru menținerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile și continuarea activităților economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce privește încadrarea în ținta de deficit”, a precizat Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Executivul a aprobat, așadar, pe 15 iulie, o ordonanță de urgență prin care a permis angajări în sistemul național de învățământ.

„Copiii noștri au nevoie să se pregătească cu profesori care își doresc sa facă acest lucru într-un cadru pe care noile legi ale educației îl vor asigura în spiritul unei necesare reforme reale”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la momentul respectiv.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii