Nicușor Dan a respins o cerere pentru autorizarea unui protest al fermierilor și transportatorilor în centrul Capitalei: Nu este rezonabilă
Primăria Municipiului București (PMB) a respins marți, 16 ianuarie, o cerere pentru autorizarea unui protest al fermierilor și transportatorilor în centrul Bucureștiului. Potrivit primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, protestatarii ar fi vrut să ocupe, de vineri până luni, cu 15.000 de vehicule, Piaţa Victoriei, ceea ce ar fi dus la paralizarea transportului în Capitală.
„Am respins solicitarea de protest a transportatorilor și a fermierilor pentru că nu este rezonabilă.
Aceștia au solicitat explicit ocuparea integrală de vineri până luni a Pieței Victoriei și a străzilor adiacente, pentru 15.000 de mașini si utilaje. Evident ca întregul transport ar fi fost blocat în București.
Cel mai mare protest autorizat cu mașini a avut loc în 2017. Cele 3800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piața Victoriei și de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulației.
Dreptul la protest este consfințit de lege, însă fără perturbarea funcționării normale a drumurilor publice sau a transportului în comun.
Vom aproba orice solicitare de protest care respectă legea, așa cum am făcut și până acum”, a scris Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.
Protestele transportatorilor și fermierilor continuă
Alianța pentru Agricultură și Cooperare, cea din care fac parte marile asociații de fermieri a anunțat luni, în urma discuțiilor cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, că nu mai există temei pentru continuarea protestelor, după ce toate revendicările au fost asumate și au primit termene clare de implementare. Cu toate acestea, protestul continuă în cea de-a şaptea zi de la declanşarea manifestațiilor de protest în întreaga ţară, coloane de camioane și utilaje agricole formând blocaje pe mai multe tronsoane rutiere, inclusiv în zona Bucureștiului.
În seara zilei de joi, 11 ianuarie, un număr semnificativ de transportatori s-a aflat în Chiajna, unde accesul către București le-a fost întrerupt de forțele de jandarmi și poliție.
Printre revendicările solicitate de fermieri și acceptate de Ministerul Agriculturii se numără:
- acordarea de urgență a plăților APIA (29 februarie)
- derogări pentru GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă). Clarificarea condițiilor în care se aplică (31 ianuarie 2024)
- compensarea pierderilor suferite de fermieri pentru importurile de cereale din Ucraina (2024)
- acordarea de credite cu dobândă subvenționată, maxim 2%+indice de referință, pentru capital de lucru (29 februarie 2024)
- acordarea de urgență a 100/ha pentru culturile înființate în toamna anului 2022 (31 mai 2024)
- Actualizarea ajutorului pentru compensarea accizei pentru motorină (30 iunie 2024)
- echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR și B1 cu TR1 (următoarea ședință de Guvern)
- revizuirea legislației privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor (30 iunie 2024)
- apă gratuită pentru irigații în 2024
- subvenționarea cu 50% din costurile cu energia electrică de către
- OUG privind amânarea ratelor (următoarea ședință de Guvern)
- Studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină în Vrancea.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii