Nouă reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei
Miniștrii energiei din Uniunea Europeană vor încerca să aprobe noi măsuri la nivelul întregului bloc pentru a reduce prețurile în creștere ale gazelor și energiei electrice în cadrul unui summit de urgență care va avea loc pe 30 septembrie, după ce Bruxelles-ul a anunțat propunerile săptămâna aceasta, scrie Reuters.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte miercuri, într-un discurs, un pachet de măsuri menite să atenueze costurile ridicate ale energiei pentru persoanele fizice și juridice, care alimentează o inflație record, împiedică activitatea industrială și provoacă facturi foarte mari pentru gospodării înainte de iarnă.
Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a declarat marți că miniștrii energiei din țările UE vor organiza un summit de urgență pe 30 septembrie, oferind țărilor posibilitatea de a aproba propunerile UE și de a depăși diviziunile dintre țări cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda criza.
„Tocmai am convocat un alt Consiliu extraordinar al Energiei pentru a discuta propunerile Comisiei pentru a face față prețurilor ridicate la energie”, a declarat Sikela.
Un proiect al propunerilor Comisiei, consultat marți de Reuters, ar urma să impună un plafon de 180 de euro pe megawatt/oră pentru veniturile pe care le pot obține generatorii care nu utilizează combustibili gazoși din vânzarea energiei electrice și să oblige firmele care utilizează combustibili fosili să împartă profiturile în exces.
Proiectul de document ar impune, de asemenea, o taxă pe profiturile excepționale pe care companiile din sectorul petrolului, al gazelor, al cărbunelui și al rafinării le obțin din creșterea prețurilor la energie în anul fiscal 2022. Taxa ar fi de 33% din profiturile excedentare ale firmelor – definite ca fiind profituri care depășesc 20% din media profiturilor impozabile din ultimii trei ani fiscali.
Guvernele țărilor UE ar fi obligate să cheltuiască banii astfel obținuți pentru măsuri de ajutorare a consumatorilor și a întreprinderilor care se confruntă cu facturi energetice foarte mari.
De asemenea, țările vor fi obligate să își reducă consumul de energie electrică cu 5% în orele în care prețurile la energie ating cote maxime, se arată în proiect.
Propunerile Comisiei vor da startul la două săptămâni de negocieri intense, în care cele 27 de state membre ale UE vor încerca să reformuleze propunerile în legi finale pe care să le poată aproba toate.
Diplomații UE spun că există un sprijin larg pentru plafonarea veniturilor pentru producătorii care nu folosesc gaze naturale, precum și pentru planurile de impunere a unor reduceri ale cererii de energie electrică. Însă țările sunt împărțite în privința altor idei, inclusiv a plafonării prețului la gaze, care nu a fost inclusă în proiectul de propuneri al Comisiei.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/noua-reuniune-extraordinara-a-ministrilor-europeni-ai-energiei/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/noua-reuniune-extraordinara-a-ministrilor-europeni-ai-energiei/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/noua-reuniune-extraordinara-a-ministrilor-europeni-ai-energiei/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/noua-reuniune-extraordinara-a-ministrilor-europeni-ai-energiei/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/noua-reuniune-extraordinara-a-ministrilor-europeni-ai-energiei/ […]