Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Bloomberg: Europa de Est se îndreaptă spre cea mai mare criză economică de la căderea comunismului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 24 mai 2020 Etichete: , , , , , ,

Pandemia de coronavirus a afectat nu doar sistemele de sănătate ale țărilor. Economia statelor a fost și ea afectată din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru prevenire răspândirii coronavirusului.

Țările din Europa de Est au înregistrat cele mai mari creşteri economice la nivel european în primul trimestru din acest an.

Acum, din cauza pandemiei, mai toate ţările din zonă sunt ameninţate de o criză economică asemănătoare cu perioada economică de la căderea comunismului, scrie Bloomberg.

Agenția de știri americană scrie că țările din estul Europei au fost puternic lovite de închiderea fabricilor, a magazinelor, de scăderea profiturilor companiilor şi de creşterea ratei şomajului. Asta deși în această regiune nu s-a înregistrat un număr mare de decese provocate de coronavirus.

“Încetinirea creşterii economice a început cu Polonia, unde cifrele au fost mai mici faţa de cele estimate, în Ungaria această creştere s-a înjumătăţit la finalul lui 2019. Economiile Cehiei şi Slovaciei s-au contractat, în timp ce ale României şi Bulgariei au crescut peste aşteptări, dar acest lucru s-ar putea schimba în lunile aprilie – iunie”, scris Bloomberg.

Potrivit Capital Economics, economia întregii regiuni s-a contractat cu 1,1% în total față de trimestrul precedent, cea mai gravă scădere din 2010 până în prezent.

Analiştii au amintit de Dacia Renault România, care a început deja să-şi revină, grație comenzilor din Germania, Franţa şi Marea Britanie.

„Totuşi, revenirea economică va fi mai lentă decât ne-am aşteptat„, susţin reprezentanţii Băncii Centrale a Cehiei, citaţi de Bloomberg, care fac o comprație cu producătorul Skoda.

„Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare.(…) Potrivit scenariului nostru, economia României ar creşte cu un ritm mediu anual peste 2,5% în perioada 2020-2022”, a spus Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania, pentru Bloomberg.

Economiile din estul UE vor continua probabil să depăşească Europa occidentală după ce epidemia va trece, susține Beata Javorcik, economistul principal al BERD. Ţările estice au reacţionat mai rapid decât cele vestice, inclusiv Franţa, Spania şi Marea Britanie, ceea ce a dus la un număr mult mai redus de decese cauzate de coronavirus.

sursa foto: incont.stirileprotv.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW