Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Noi detalii din dosarul lui Florian Bodog: Consilier plătit de Ministerul Sănătății în timp ce era angajat la o universitate

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 31 august 2021

Olivia Andreea Baciu, consilierul personal al fostului ministru Florian Bodog, nu s-a prezentat deloc la sediul Ministerului Sănătății, deși a ocupat funcția pentru aproximativ un an, încasând un venit net de peste 50.000 de lei, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

În timp ce ocupa funcția de consilier personal al fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, Olivia Andreea Marcu era asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea, activitate pentru care era plătită cu ora.

Mai mult, procurorii DNA susțin că fostul ministru a falsificat semnăturile consilierului personal de pe două contracte individuale de muncă și de pe o declarație pe proprie răspundere, prin care Olivia Marcu arăta că deține funcția de bază la Universitatea din Oradea și este asigurată la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor.

Potrivit celor două contracte individuale de muncă, activitatea urma să se desfășoare la un loc de muncă fix, respectiv la Cabinetul ministrului sănătății Bodog Florian Dorel”, se arată în rechizitoriul DNA.

Anchetatorii au descoperit că fostul consilier nu s-ar fi prezentat la locul de muncă nici măcar pentru a depune o declarație pe proprie răspundere în care să arate unde își desfășura activitatea cu normă întreagă, deși rămăsese singurul consilier personal care nu îndeplinise această formalitate.

După ce i s-a adus acest lucru la cunoștință, Florian Bodog ar fi trimis declarația solicitată în exemplar original, deși Olivia Marcu s-ar fi aflat în Oradea în acel moment, iar sediul Ministerului Sănătății este în București.

Așadar, se constată că inculpatul Bodog Florian Dorel nu doar a atestat în fals prezența inculpatei Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea la locul de muncă prin întocmirea foilor colective de prezență, ci a avut disponibilitatea de a îndeplini personal sarcini care îi reveneau exclusiv acesteia, falsificând semnătura acesteia”, susțin anchetatorii.

DNA susține că nu ar fi existat niciun consilier personal al ministrului Sănătății care să nu vină la muncă, să stea acasă și să arate că își desfășoară activitatea de la distanță.

Context

Fostul ministru al Sănătății și actual senator al Partidului Social Democrat (PSD), Florian Bodog, a fost trimis în judecată luni, 30 august, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Florian Bodog este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce ar fi angajat un consilier care nu s-a prezentat fizic la locul de muncă, deși și-ar fi primit salariul pe o perioadă de 12 luni, în valoare totală de 75.656 de lei, dintre care 52.000 de lei reprezentând suma netă.

Senatul a aprobat pe 21 aprilie solicitarea DNA de anchetare a senatorului PSD, cu 98 de voturi „pentru”, 24 de voturi „împotrivă” și o abținere. În 2019, pe când Parlamentul era controlat de majoritatea PSD-ALDE, cererea DNA a fost respinsă de Senat.

Florian Bodog a ocupat funcția de ministru al Sănătății în perioada  – 

Bodog este al treilea fost ministru al Sănătății din Guvernele controlate de social-democrați care are probleme cu justiția. În cazul Sorinei Pintea, acuzată de luare de mită, procesul a început pe aprilie 2021 și se judecă la Tribunalul Cluj.

Nicolae Bănicioiu a fost pus sub acuzare în octombrie 2020 de procurorii DNA pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *