Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Prima reacție publică a președintelui Iohannis, după eșecul aderării la Schengen: Voi ridica această problemă în Consiliul European

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 decembrie 2022 Etichete: ,

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, 12 decembrie, că va ridica în cadrul Consiliului European, care se va întruni în această săptămână, problema aderării României la Spațiul Schengen. 

Într-o declarație făcută la Palatul Cotroceni, alături de președintele elvețian Ignazio Cassis, Klaus Iohannis și-a arătat frustrarea față de votul negativ primit de România în Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți. Am fost dezamăgit și supărat după ce am primit rezultatul. Această dezamăgire și supărare vine din faptul că de 11 ani ne străduim, negociem și vrem să intrăm în Spațiul Schengen. Una dintre principalele piedici când venea vorba de Schengen era vorba de MCV. Am reușit să ajungem până în punctul în care Comisia Europeană a spus că s-a finalizat. Am reușit să îi convingem pe olandezi să susțină România. Tot în acest an am înlăturat și rezervele Suediei”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: România a primit un ‘nu’ nemeritat

În consonanță cu explicațiile transmise de reprezentanții guvernului Ciucă în ultimele zile, șeful statului a pus acest eșec pe opoziția Guvernului Austriei, decizie despre care susține că ar fi fost schimbată cu doar două săptămâni înainte de vot.

„În data de 16 noiembrie am ajut o întâlnire a miniștrilor de interne în format Salzburg, care au spus că România și Bulgaria sunt bine venite în Schengen, chestiune semnată de ministrul din Austria. Două zile mai târziu, același ministru declara că nu poate să admită o lărgire a Spațiul Schengen. Când s-a votat s-a petrecut un lucru interesat. Austria a susținut timp de două săptămâni că Spațiul Schengen nu poate fi extins pentru că sunt prea mulți migranți. Însă a știut să voteze ‘da’ pentru Croația, și pentru România și Bulgaria să voteze ‘nu’. Acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv. Migrația reprezintă o problemă, însă România nu este cauza migrației ilegale. România a primit un ‘nu’ nemeritat, pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o. Oamenii sunt supărați și pot să îi înțeleg”, a declarat Klaus Iohannis.

Aderarea României la Schengen, în Consiliul European

Pe de altă parte, președintele Iohannis a anunțat că va ridica în cadrul Consiliului European problema aderării României la Schengen.

„Acest vot nu mă face să dau înapoi. Sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a Spațiul Schengen. Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi cu siguranță o dezbatere, dar un nou vot fi doar atunci când se întrunește Consiliul JAI. Din datele pe le avem, este greu de crezut că va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi soluții. Vom continua discuțiile cu partea austriacă și Comisia Europeană”, a transmis Iohannis.

Comentarii