Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, interviu la Washington: Vrem ca Marea Neagră să devină un punct de interes pentru Alianță
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a acordat un interviu Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA), la Washington DC, în contextul vizitei oficiale pe care o desfășoară în Statele Unite ale Americii (SUA). În cadrul interviului, Tîlvăr a vorbit despre ajutorul oferit de autoritățile și societatea românească celor 3,5 milioane de refugiați sosiți în țara noastră, precum și despre nevoia NATO de a-și consolida flancul estic și de a acorda prioritate apărării regiunii Mării Negre.
„Putin nu și-a atins obiectivele. Un alt obiectiv de-al lui a fost de a crea rupturi în Alianță, în lumea democratică. Din nefericire pentru el, acest lucru nu s-a întâmplat. Asta demonstrează că, de fapt, coeziunea și solidaritatea sunt încă prezente și sunt simboluri esențiale ale colaborării noastre”, a spus ministrul Apărării.
În cadrul interviului, Angel Tîlvăr a mai spus că unul dintre obiectivele vizitei în SUA este de a oferi argumente și de a obține sprijin în a defini Marea Neagră ca un punct de interes pentru Alianță.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o conferință de presă susținută în urma reuniunii extraordinare a Formatului București 9 (B9) de la Varșovia, că SUA lucrează la o Strategie privind Marea Neagră. Detalii aici.
„Marea Neagră a câștigat importanță și se profilează drept una dintre cele mai provocatoare zone din perspectiva agresiunii ruse împotriva Ucrainei, și nu numai. Obiectivul nostru (…) este ca Marea Neagră să devină un punct de interes pentru Alianță”, a precizat șeful MApN.
În SUA, Tîlvăr, a avut o întrevedere cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin.
„Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune. Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unui leadership activ al SUA în regiune. Prezența robustă a forțelor SUA în România, suplimentată anul trecut cu Brigada 2 Infanterie, sub comanda Diviziei 101 Aeropurtate este o altă dovadă de solidaritate a ceea ce înseamnă angajamentul Statelor Unite pentru securitatea la Marea Neagră”, a afirmat ministrul Apărării.
Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale
Comentarii