Noi detalii despre mina neutralizată în largul Mării Negre / Vasile Dîncu: S-a minat masiv în zona malului ucrainean
Comandantul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, căpitan-comandor Daniel Gheorma, a furnizat noi detalii despre mina navală neutralizată luni în largul Mării Negre. În paralel, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a precizat că este posibil ca astfel de incidente să se repete, întrucât „s-a minat masiv în zona malului ucrainean”.
„La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a declarat comandantul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, citat de News.ro.
Căpitanul Daniel Gheorma a precizat că a fost prima dată când membrii echipajului au executat o misiune de distrugere a unei mine reale.
„S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a adăugat Gheorma.
Comandorul navei care a participat la misiunea de neutralizare a minei a precizat că alte astfel de mine au fost raportate în zona de litoral a Turciei.
„S-a minat masiv în zona malului ucrainean”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a menționat că există posibilitatea ca astfel de incidente să se repete în largul Mării Negre, dar a menționat că zona este survolată de elicoptere din dotarea MApN.
„Indiferent cine a minat în Marea Neagră, s-a minat masiv în zona malului ucrainean, cel puţin, şi atunci există posibilitatea ca mine desprinse din sistem să fi pornit în plutire peste tot. S-a mai şi bombardat în acea zonă. Mi-a spus un diplomat ucrainean că zone care au fost minate au fost şi bombardate la întâmplare, adică cu greşeli de artilerie şi e clar că aceste mine s-ar putea să ajungă şi în zona noastră”, a declarat Vasile Dîncu, luni seară, la Digi24.
Totodată, ministrul a precizat că, în urma unei discuții cu omologul italian, două dragoare de mine din Italia și un vas de comandă vor fi aduse în Marea Neagră.
Context
O mină marină în derivă a fost neutralizată luni, 28 martie, într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capul Midia.
„După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
Imagini din timpul intervenției, furnizate de MApN
Sursă foto: MApN
Comentarii
I have learn several excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to make any such excellent informative web site.
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/noi-detalii-despre-mina-neutralizata-in-largul-marii-negre-vasile-dincu-s-a-minat-masiv-in-zona-malului-ucrainean/ […]