Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan, după adoptarea bugetului pe 2022: Veștile pentru Capitală nu sunt deloc bune

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 decembrie 2021

Parlamentul a dat azi votul final pentru bugetul de staat pe 2022, iar veștile pentru Capitală nu sunt deloc bune, scrie joi, 23 decembrie, pe contul său de Facebook, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Edilul arată că Bucureștiul va avea același buget din 2021 – 10 miliarde de lei, din care 4 miliarde de lei revin Primăriei Municipiului București. Astfel, Nicușor Dan susține că va fi imposibil să acopere nevoile Capitalei.

„În ciuda tuturor demersurilor pe care le-am făcut în ultimele două luni, Bucureștiul a rămas cu același buget din 2021 – 10 miliarde de lei, dintre care 4 miliarde pentru Primăria Capitalei și 6 miliarde pentru primăriile de sector. Cu un astfel de buget, cu prețurile care au explodat în sectorul energetic și cu ZERO compensare guvernamentală pentru asta, va fi imposibil pentru PMB să acopere nevoile Capitalei la nivelul anului curent”, a scris Nicușor Dan pe rețeaua socială.

În acest context, el invită partidele din CGMB să vină cu propuneri de reducere a cheltuielilor din bugetul local.

„Ținând cont de această situație, invit fiecare din partidele cu reprezentare în Consiliul General al Capitalei să vină cu o propunere concretă de buget local. Mai direct și mai simplu spus, să arate clar de unde și cât să tăiem. La urma-urmei, CGMB va trebui să voteze bugetul Capitalei, așa că rog grupurile politice să propună direct acest buget și să-și asume tăierile necesare.

Dincolo de această problemă pentru 2022, aș vrea ca în lunile următoare să avem o dezbatere foarte serioasă despre finanțarea Bucureștiului în anii care urmează. Vrem să avem un buget de subzistență sau un buget de dezvoltare pentru București? Lăsăm Bucureștiul să se târâie cum poate sau schimbăm lucrurile cu adevărat? E vorba totuși de Capitala României și motorul ei economic, nu de una dintre miile de localități ale țării”, se mai arată în postarea primarului.

Amintim că edilul general a explicat deja că veniturile reale ale PMB în anul 2022 vor fi la jumătate din cele pe anul 2021, dacă nu va fi modificat bugetul de stat pentru anul 2022, ceea ce nu s-a întâmplat.

Context

Plenul Parlamentului a adoptat joi, 23 decembrie, proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022.

La proiectul legii bugetului de stat s-au înregistrat 294 voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat au fost 291 voturi „pentru” şi 119 „împotrivă”, conform Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă declara miercuri, 22 decembrie, că bugetul pe 2022 este unul echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană.

Acum, proiectele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *