Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BEC: Maşinile cu însemnele electorale ale lui Barna nu sunt legale în campanie/ USR: O varză completă legile electorale

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 23 octombrie 2019 Etichete: , ,

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, miercuri, contestațiilor USR-PLUS privind deciziile Birourilor Electorale Județene din Maramureș și Vaslui, care au hotărât că mașinile cu însemnele electorale ale lui Dan Barna nu sunt legale în campania pentru alegerile prezidențiale.

Biroul Electoral Județean Maramureș a admis, pe 18 octombrie, sesizarea organizației PSD și a dispus înlăturarea însemnelor electorale de pe un autoturism din Baia Mare pe care se regăsea „îndemnul de a vota candidatul Dan Barna și imaginea acestuia, cu specificația clară a funcției pentru care candidează”, arată decizia BEC de miercuri, potrivit Mediafax.ro.

Alianța USR PLUS a contestat decizia BEC, motivând că a inscripționat o mașină „ în scopul exclusiv al utilizării acestuia cu ocazia desfășurării unor evenimente electorale în teritoriu, după ce, în prealabil, a obținut aprobarea prealabilă a Autorității Electorale Permanente”, arată BEC.

De asemenea, formațiunea politică susține că autovehiculul inscripționat cu însemnele Alianței USR-PLUS nu aparține vreuneia din categoriile materiale de propagandă prevăzute de dispozițiile legale invocate în cuprinsul deciziei BEJ Maramureș.

„Articolul 36 alin. (2) lit. e) prevede că «în campania electorală pot fi utilizate… și alte materiale tipărite», fără a interzice materialele tipărite pentru colantarea autovehiculelor, iar o admitere a sesizării formulate de PSD Maramureș pe acest temei ar încălca principiile consacrate de drept – unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem, precum și «tot ce nu este interzis de lege, este permis»”, arată BEC, citând contestația Alianței.

De cealaltă parte, BEC precizează că, din interpretarea textelor legale, rezultă că nu este permisă inscripționarea unor mașini cu mesaje de propagandă electorală si nici amplasarea pe acestea a unor afișe electorale.

„Nu s-ar putea susține că «alte materiale tipărite», în sensul art. 36 alin. 2) lit. e din Legea nr. 334/2006 ar avea semnificația de folie autocolantantă utilizabilă la autovehicule, câtă vreme art. 22 alin. 3) din Ghidul privind finanțarea campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 definește sintagma ca fiind «materiale tipărite pe suport hârtie»”, potrivit BEC.

De asemenea, BEC a menținut aceeași argumentație și în cazul respingerii contestației Alianței USR-PLUS la decizia BEJ Vaslui, care a fost sesizat de Organizația PSD Bârlad. Sesizarea PSD a constatat că pe 16 octombrie, „în perimetrul Pieței Sfântul Ilie din Bârlad, a fost reperat staționând un autovehicul aparținând Partidului Uniunea Salvați România inscripționat cu mesaje de propagandă electorală («Votează Barna Președinte»)”.

USR: O varză completă legile electorale

Un membru USR a scris pe Facebook că legile electorale sunt „o varză completă”.

„Foarte rău ne-a supărat BEC-ul azi. Cică nu avem voie să umblăm cu autocarul așa pe stradă să nu facem, doamne iartă-mă, campanie electorală. În seara asta, când vin să îl decolanteze, o să folosim tactici non-violente de protest adică o să stam într-un colț și o sa ne uităm urât la ei.

O varză completă legile electorale. Au interzis tot în campanie, toată campania s-a mutat în pre-campanie și când vine luna de campanie, strângem tot, dăm muzica încet, tragem obloanele. La europarlamentare nici cu tricouri nu aveam voie, după aia au schimbat au zis că e ok cu tricouri și autocar, acum iar nu mai e ok. Ca la proști”, a scris pe Facebook Shere Marinescu (USR).

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *