Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


20 de ani de la înființarea DNA: Președintele laudă instituția, Bologa cere „voinţă politică” pentru a avea rezultate

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 27 septembrie 2022 Etichete: , ,

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat marți, 27 septembrie, la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupției”, că Direcția a devenit un model pentru alte parchete anticorupție din lume. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a lăudat instituția.

„Înființarea parchetului anticorupție, o necesitate a societății românești post-decembriste. Resultatele DNA au fost importante pentru admiterea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, și de atunci UE și România au instiuit MCV, un mecansim care să asigure statul de drept. DNA a devenit un model pentru alte parchete anticorupție din lume. Am evoluat instituțional. În prezent, avem rezultate deosebite în combaterea corupției”, a declarat Bologa.

Șeful DNA a mai menționat că o caracteristică a ultimei perioade de timp este lupta anticorupție în pandemie și un război nedrept la granițele țării, referindu-se la războiul Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, Bologa a evocat „voinţa politică” pentru a avea rezultate.

„Ne-am făcut datoria în ce privește criteriul de referință nr. 3 din MCV, și anume lupta anticorupție la nivel înalt. Activitatea noastră este o dovadă a patriotismului. Asigurăm cetățenii că DNA este puternică și nu va face pași înapoi în lupta anticorupție.

Avem în lucru dosare penale cu prejudiciu total de peste 4 miliarde de euro. Pentru a avea rezultate trebuie voință politică, prevenirea corupției și cultivarea noii generații”, a mai completat Bologa.

Iohannis a lăudat DNA

Ulterior, a luat cuvântul și șeful statului. El a lăudat DNA pentru activitatea sa și, precum procurorul-șef al instituției, a legat „voința politică” de progresele DNA.

„Cu începuturi inerent timide și marcate de clarificări ale statutului, dificultăți organizatorice sau uneori legate chiar de lipsa voinței politice de a asigura funcționarea acestei instituții, Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză și bune practici în lupta împotriva corupției.

Parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai așa se poate învăța din lecțiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătățiri a activității, în slujba societății și a binelui comun.

O societate în care corupția este combătută riguros, care are mecanisme de control și echilibru, în care responsabilitatea decidenților față de cetățeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este unul generalizat reprezintă o societate puternică și stabilă”, a declarat Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a mai punctat că lupta împotriva corupției este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim, iar „ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituții, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali”.

„În acest efort comun, acțiunea instituției dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului și pentru prevenirea și înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea.

Prin rezultatele sale, prin efortul susținut al procurorilor și al întregului personal din cadrul DNA, instituția a ajuns un reper în regiune și în Europa. Rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare au evidențiat de fiecare dată progresul gradual realizat în domeniu, dar și neajunsurile sau obiectivele a căror îndeplinire stagna.

Sunt convins că fără contribuția decisivă a Direcției Naționale Anticorupție în combaterea corupției la nivel înalt și a corupției sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune și un partener strategic pentru partenerii noștri din cadrul NATO și din Uniunea Europeană”, a adăugat acesta.

Iohannis a mai punctat, între altele, că fiecare pas pentru combaterea corupției la toate nivelurile reprezintă un pas mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„O societate în care corupția este sancționată le dă cetățenilor încredere în stat și le transmite investitorilor și partenerilor externi că există predictibilitate și stabilitate”.

Provocări

Klaus Iohannis a mai vorbit și despre provocările de care s-a lovit DNA, mai ales în perioada de pandemie. Totodată, șeful statului a evocat și Secția Specială (SS).

„În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puține, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență noi riscuri în lupta anticorupție, legate de achizițiile publice, de alocarea și gestionarea fondurilor necesare depășirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical.

Restrângerea competențelor DNA prin preluarea unor atribuții de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, legislația lipsită de predictibilitate, absența unui dialog real în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanței constituționale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt doar câteva aspecte care au influențat activitatea și rezultatele instituției.

Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul așteptat de societate, este nevoie de o legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției și să creeze mecanismele necesare pentru buna funcționare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene.

Coincidența face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiției, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar și cu Comisia Europeană.

Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am menționat. Totodată, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate și de alocări bugetare care să permită desfășurarea activității în condiții optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a mai spus președintele.

Foto: Presidency

Predoiu: DNA este un câştig instituţional

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut și el un discurs. Liberalul a menționat că DNA este un câştig instituţional pentru statul român, între altele.

„(…) DNA este un câştig instituţional cert uriaş pentru statul român, pentru societate şi pentru cetăţeni. De aceea, el se cere consolidat şi perfecţionat în continuare, pentru că răspunde unei nevoi legitime a cetăţenilor: combaterea corupţiei politice, administrative, financiare, corupţiei mici şi corupţiei mari.

Legea conferă DNA o mare putere, iar DNA are obligaţia să o folosească fără menajamente în combaterea corupţiei. Cu cât mai mare această putere, cu atât mai mare responsabilitatea pentru folosirea ei fără abuzuri şi greşeli”, a declarat Cătălin Predoiu.

El a dat asigurări că Ministerul Justiţiei va sprijini DNA în continuare.

„Ministerul Justiţiei va continua să sprijine, în cadrul competenţelor, eforturile dumneavoastră pentru perfecţionarea instituţiei şi combaterea corupţiei. Poate că cea mai mare provocare pentru DNA în perioada următoare este însă forjarea şi perfecţionarea unei culturi instituţionale moderne, a unei mentalităţi moderne, plecând de la ceea ce aşteaptă cetăţeanul plătitor de taxe de la o instituţie anticorupţie, de la aşteptarea ca banul public să fie folosit eficient şi cu rezultate atât în prevenţia corupţiei, cât şi în condamnarea infractorilor şi recuperarea prejudiciilor”, a mai spus acesta.

Corbu: Cheia stă în profesionlism

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Corina Corbu, a vorbit despre profesionalism, dedicație și evoluție profesională.

„Este evident că resursa unei instituții publice constă în oamenii care o compun. Aș dori să exprim considerația ÎCCJ pentru fiecare. (…) Au fost importante cauzele cu cheltuirea banului public sau abuzul de putere. Corupția este o formă insiduoasă de criminalitate, periculoasă, afectează încrederea cetățeanului în lege.

(…) În perioade de criză, riscurile de corupție cresc. De mai mulți ani traversăm o astfel de perioadă. Este mai important ca instituția voastră să protejeze populația prin anchete prompte. (…) Nu trebuie să uităm că scopul procesului penal este dual. Cei vinovați trebuie pedepsiți, cei nevinovați nu trebuie supuși represiunii”, a precizat ea.

„Cheia stă în profesionlism, dedicație și evoluție profesională”, a mai subliniat șefa ÎCCJ.

Scutea a evocat sloganul „DNA să vină să vă ia”

Corupția nu ar fi posibilă fără vulnerabilități la nivelul administrației, a afirmat, la rândul său, Gabriela Scutea, procurorul general al României.

„Energia procurorilor a fost împinsă de sloganul DNA să vină să vă ia! Realist, vedem sensul mesajelor centrate pe mai bine, mai rapid, nu ca o critică, ci pentru menținerea ritmului (…)

Corupția nu ar fi posibilă fără vulnerabilități la nivelul administrației. DNA este o aspirație a societății pentru buna funcționare a statului de drept”, a declarat ea.

Scutea a mai menționat că are permanent schimburi de opinii cu Bologa, gradul de compatibilitate a opiniilor între cei doi fiind de 100%, potrivit acesteia.

Imagini: Main News

Comentarii