Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan, despre memorandul privind fuziunea Elcen-Termoenergetica: Vorbește de 4 miliarde lei, sumă cu care noi nu suntem de acord

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 februarie 2024

Cu toate că susține de principiu realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că nu este mulțumit de forma memorandului adoptat miercuri de Guvern, care ar presupune ca municipalitatea să își asume plata a 4 miliarde lei, în care sunt incluse și datoriile istorice ale defunctei Radet.

Autoritățile au făcut miercuri un prim pas pentru realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie. La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a adoptat un Memorandum în vederea fuziunii dintre Elcen și Termoenergetica.

„Asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului de încălzire centralizată este esențială. E nevoie de sincronizarea investițiilor, reparațiilor și reviziilor. Responsabilitatea unică asupra operării și gestionării întregului sistem va avea consecințe pozitive în ceea ce privește măsurile de eficientizare energetică începând de la sursa de căldură spre consumator, îmbunătățirea activității, reducerea costurilor operaționale și în facturi”, a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Nicușor Dan nu e de acord cu forma memorandumului

Mai este însă mult până departe. Documentul prevede ca Primăria Capitalei să își asume în integralitate datoria de 800 milioane lei (pierderile pe rețea), pe care Termoenergetica o înregistrează către Elcen, dar și datoriile defunctei Radet.

„În primul rând salut această decizie. Sunt de acord cu SACET-ul. De altfel ne-am şi exprimat, cred că la începutul anului 2021 a fost o scrisoare oficială din partea municipiului prin care ne-am exprimat intenţia asta. Pe conţinutul memorandumului sunt nişte chestiuni, adică, după cum ştiţi, există un litigiu foarte mare legat de datoriile pe care înainte de falimentul Radet, Radet le avea către Elcen şi aici există interpretări diferite din partea statului român prin Ministerul Energiei şi din partea primăriei, ei zic patru miliarde, noi zicem 900 de milioane şi memorandumul vorbeşte de 4 miliarde lei, sumă cu care noi nu suntem de acord şi asta va tranşa instanţa”, a declarat primarul Capitalei.

Aceasta nu este nu este singura tentativă din ultimii ani de realizare a SACET în București. În urmă cu doi ani, Nicușor Dan s-a aflat în discuții avansate cu responsabili din cadrul Guvernului pentru ca Termoenergetica să preia Elcen, însă proiectul a fost blocat în ultima clipă printr-o decizie politică a conducerii PSD.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Câți km de magistrală principală de termoficare a înlocuit Nicușor Dan. Cum stă actualul primar general în comparație cu Gabriela Firea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii