Prima măsură prin care România diminuează relațiile cu Austria. Ambasadorul de la Viena, rechemat la București / Politolog: Un gest inutil
Ambasadorul României din Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări, a anunțat vineri, 9 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE a explicat că este un gest politic care subliniază dezacordul României față de conduita Austriei, ce nu este îndreptat împotriva ambasadorului român.
Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.
„Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, se arată în comunicatul MAE.
Imediat după ce Austria a refuzat intrarea României în Spațiul Schengen, MAE l-a convocat pe ambasadorul Austriei la București pentru a i se comunica protestul „faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.
Într-o declarație acordată Main News, prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, politologul Andrei Țăranu, a transmis că demersul MAE, de a-l rechema pe ambasadorul de la Viena, este „inutil”.
„Este șocant, domnul Aurescu părea un diplomat de carieră care știe că gesturile astea 1. sunt inutile, 2. dacă mai exista vreun fir de șansă, gen 0,…1% la ceea ce se chema Consiliul de pe 15 (n.r. Consiliul European, de pe 15 decembrie), cu ocazia asta l-a terminat complet, nu mai există niciun „1” la coada acelor 0,..1%. E comportamentul unei țări care se pregătește de conflict armat, când retrage ambasadorul de la post. E grav. Ce o să facem? Îi declarăm Austriei că nu ne place de ea”, a declarat Andrei Țăranu, pentru Main News.
În ceea ce privește convocarea ambasadorului Austriei la București, politologul a explicat că ar fi trebuit să aibă loc înainte de votul din consiliul JAI, nu după.
„Nu suntem în stare de război, suntem țări membre ale Uniunii Europene – și România și Austria – oricât de tare ar fi jignit Austria România facem parte din aceleași tratate, iar noi am fost cei care au cerut votul, dacă tot ne-am supărat așa tare”, a adăugat prodecanul Facultății de Științe Politice a SNSPA.
Concluziile convocării ambasadorului Austriei în România la MAE
„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească.
În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”, a mai explicat MAE.
Un purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Externe a transmis în presa de la Viena că ambasadorul le-a explicat diplomaților români că poziția Austriei „nu este absolut deloc îndreptată împotriva României și Bulgariei” și că Austria „recunoaște explicit eforturile României”.
Totodată, citând aceleași date furnizate în spațiul public de reprezentanții Guvernului, reprezentanții diplomației austriece au transmis că extinderea Schengen „nu este o problemă politică, ci de securitate a Europei și a cetățenilor europeni”.
CITEȘTE ȘI: Ministrul austriac de Interne, „supărat” după votul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii