Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


La a treia încercare, Nicoleta Țînț a fost aleasă președinte al Consiliului Magistraturii

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Fara categorie , at 18 decembrie 2019 Etichete:

Nicoletei-Margareta Ţînţ a fost votată, miercuri, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ca nou președinte al CSM. 

Conform surselor mainnew.ro, votul a fost de 15 la 4.

Margareta Ţînţ a fost desemnată șefa CSM din a treia încercare. Propusă de judecătorii din CSM, aceasta a obținut de fiecare dată, 9 voturi pentru și 9 împotrivă.

Consiliul Superior al Magistraturii, forul care trebuie să garanteze independența sistemului de justiție, își schimbă conducerea în fiecare an. Deși mandatul membrilor CSM este de șase ani, președintele și vicepreședintele instituției ocupă funcțiile câte 12 luni.

Cine este judecătoarea Nicoleta Țînț

Cum mandatul Liei Savonea a ajuns la final, trebuie organizate alegeri. Judecătoarea Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este considerată o apropiată a actualei șefe CSM. De altfel, Țînț s-a poziționat adesea în favoarea deciziilor luate de Lia Savonea.

Doar că, pusă în fața votului, Nicoleta Țînț nu a reușit să obțină o majoritate. Deși votul a fost reluat, scorul a rămas 9-9, astfel că nu a putut fi aleasă. Ședința va fi reluată săptămâna viitoare.

De-a lungul mandatului din 2019, Savonea a avut o serie de conflicte cu unii membri CSM, printre care fosta șefă a Instanței Supreme, Cristina Tarcea. Totodată, a avut o lungă dispută cu Ana Birchall, fost ministru al Justiției.

Soarta Secției Speciale, susținerea aplicării recomandărilor internaționale în legislația din justiție și poziționarea față de atacurile lansate la adresa magistraților depindea de alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW