Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


În România, peste 4.000 de școli care trebuie să deţină aviz de securitate la incendiu funcţionează fără autorizaţie/Cum explică Ministerul Educației

By Madalina Balaceanu , in Fara categorie , at 8 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Cu doar o zi înainte ca elevii să înceapă cursurile, 4.091 de clădiri în care se desfășoară activități didactice nu dețin autorizație de securitate la incendiu, potrivit datelor transmise de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Conform instituției, din totalul celor 26.075 de clădiri în care se desfășoară activități didactice, 3.343 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 18.641 nu necesită acest act administrativ deoarece au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu și nu au suferit modificări constructive ulterioare. Însă, 4.091 de clădiri în care elevii își desfășoară activitățile aproximativ 9 luni din an, funcționează fără autorizație de securitate la incendii.

În perioada 01 Septembrie 2018- 26 august 2019, la nivel național, autoritățile din cadrul IGSU au derulat 4.221 de controale de prevenire la unități de învățământ care au avut ca scop înlăturarea eventualelor deficiențe pe linia siguranței la incendiu. Problemele identificate au fost sancționate cu 12.404 avertismente și 640 de amenzi, în valoare de 2.068.733 de lei.

Odată cu începerea noului an școlar se vor desfășura din nou controale, iar principalele aspecte urmărite vizează:

– asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor;

– funcționarea iluminatului de securitate pentru evacuare;

– exploatarea corectă a centralelor termice și a coșurilor de evacuare a fumului;

– existența și funcționarea stingătoarele de incendiu și a rețelelor de hidranți interiori;

– existenţa şi funcţionarea instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și  stingere a incendiilor.

Motivele pentru care școlile nu primesc autorizații de securitate la incendiu

Motivele pentru care clădirile în care se desfășoară activități didactice nu primesc autorizație la incendiu sunt:

–   nesolicitarea autorizației de securitate la incendiu de către beneficiarii construcțiilor;

–  efectuarea de lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației fără emiterea certificatului de urbanism, fără autorizație de construire sau fără proiecte tehnice. De asemenea, au fost constatate cazuri în care proiectele tehnice s-au pierdut, fiind necesară refacerea acestora;

–    neexecutarea tuturor lucrărilor de modificare/conformare a construcției, prevăzute în proiectele tehnice;

–     lipsa fondurilor necesare conformării construcției la cerințele reglementărilor tehnice în vigoare și întocmirii documentației tehnice de autorizare privind securitatea la incendiu.

Ministerul Educației: Obligația solicitării obținerii autorizației revine directorului unității de învățământ

La solicitarea mainnews.ro, Ministerul Educației a declarat că a notificat inspectoratele județene cu privire la obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru cele 4.091 de clădiri care necesită acest document.

„În baza informărilor transmise de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind concluziile rezultate din controalele desfășurate, Ministerul Educației Naționale a notificat inspectoratele școlare județene cu privire la obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ care necesită acest document. Această sarcină este parte a obligațiilor ce le revin în vederea obținerii de către școli a autorizației de securitate la incendiu.

În conformitate cu prevederile legale, obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului construcției, respectiv directorului unității de învățământ sau autorității publice locale care are în administrare respectivele clădiri”, a explicat Ministerul Educației, la solicitarea mainnews.ro.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW