Nicolae Solomon, candidat pentru funcția de vicepreședinte CSM: Suntem obligați să îmbunătățim percepția societății asupra independenței sistemului judiciar
Procurorul Nicolae Solomon candidează pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la alegerile ce vor fi organizate joi, 16 decembrie. Printre măsurile propuse în programul de candidatură, magistratul menționează organizarea unor concursuri pentru ocuparea posturilor de procuror rămase vacante în parchetele din țară sau transformarea unor parchete mici în sedii secundare ale unităților mai mari.
Totodată, procurorul Nicolae Solomon menționează modul în care ar trebui CSM să se raporteze la independența sistemului judiciar.
„Pe lângă independența structurală, ce implică existența unor garanții legale, apreciez că Secția pentru procurori și, în măsura atribuțiilor limitate, Plenul Consiliul Superior al Magistraturii, au obligația să se implice în implementarea unor măsuri menite să îmbunătățească percepția societății asupra independenței sistemului judiciar”, se arată în proiectul de candidatură al procurorului.
Candidatul pentru funcția de vicepreședinte CSM consideră că, în acest sens, forul trebuie să aibă un răspuns rapid și adecvat atunci când Parlamentul sau Guvernul depășesc limitele discursului public politic și afectează principiul separației puterilor în stat, dar și când, prin intermediul mass-media, se exercită presiune asupra procurorilor care soluționează cauze de impact.
Pentru a rezolva problema deficitului de personal la parchetele ierarhic superioare, precum DNA sau DIICOT, Solomon susține că se impune organizarea unei sesiuni de promovare efectivă, în cadrul căreia să fie scoase la concurs o parte din locurile vacante la aceste unități.
În legătură cu numirea procurorilor cu funcții de conducere în marile parchete, procurorul din CSM precizează că sunt posibile mai multe soluții, unele care pot fi implementate imediat, iar altele ce presupun o modificare legislativă.
„Din prima categorie menționez doar dezvoltarea unei culturi a leadership-ului, prin identificarea și pregătirea noilor lideri în cadrul unor programe organizate de Institutul Național al Magistraturii, cu participarea unor specialiști în domeniu și modificarea procedurii de numire în funcțiile de șef de secție. În privința soluțiilor ce presupun modificări legislative, susțin restructurarea funcțiilor de conducere, în sensul reducerii numărului lor și transformarea în sedii secundare a unităților mici”, potrivit sursei citate.
Totodată, pentru a veni în ajutorul procurorilor care invocă mecanismul de apărare a reputației profesionale, candidatul pentru funcția de vicepreședinte CSM are o abordare fermă:
„Publicarea unor comunicate tardive și fără acoperire în mass-media imprimă un caracter ineficient mecanismului menționat, magistrații fiind astfel reticenți în a recurge la el. Așadar, susțin menținerea practicii Secției de adoptare a unor reacții prompte, susceptibile a asigura un nivel de acoperire în mass-media similar celui acordat criticilor nefondate inițial”, a precizat Nicolae Solomon.
Pentru funcția de președinte al CSM candidează judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii