Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ICCJ va avea 9 completuri specializate pe corupție: Criteriile după care vor fi selectați judecătorii

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 20 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

În anul 2020, la nivelul Secției penale din cadrul Înaltei Curți vor funcționa 9 completuri de judecată specializate pe fapte de corupție, este hotărârea adoptată în ședința din 16 decembrie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Conform minutei, judecătorii care vor soluționa dosarele de corupție trebuie îndeplinească trei criterii fundamentale. 

Începând cu anul viitor, la Înalta Curte vor funcționa și completuri specializate pe fapte de corupție, 9 mai exact, compuse din câte 3 judecători.

„Pentru asigurarea în condiții de eficiență a judecării cauzelor în anul 2020 şi pentru respectarea duratei rezonabile de soluționare a cauzelor, aprobă, la nivelul Secției penale, funcționarea în anul 2020 a 9 complete specializate în materia faptelor prevăzute de dispozițiile Legii nr.78/2000”, transmite Înalta Curte.

Ce criterii trebuie să îndeplinească un judecător „specializat în fapte de corupție”

Membrii Înaltei Curți au stabili criteriile pentru determinarea specializării judecătorilor în materia faptelor de corupție. Astfel, magistrații trebuie să aibă experiență profesională, să îndeplinească  înalte standarde de profesionalism și să dea dovadă de integritate și evaluare profesională.

Experiența profesională

– judecătorii au judecat infracțiuni de coruptie la instanțele de fond de unde provin/procurorii au instrumentat cauze de corupție în cadrul structurilor DNA de unde provin;

-judecătorii au fost desemnați anterior să judece în compunerea completurilor de fond, în condițiile Legii nr.78/2000, atât la instanțele de fond, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție;

-judecătorii au o vechime considerabilă, de cel puțin 15 ani;

Înalte standarde de profesionalism

– judecătorii au soluționat cauze de corupție atât în cadrul secției, în completuri de fond, cât şi în completurile de 5 judecători;

– o vastă experiență profesională dobândită, menită să asigure un grad înalt de formare

Integritate și evaluare profesională

– în cadrul proceselor de evaluare a activității profesionale judecătorii au obținut  numai calificative de „Foarte bine”;

-absența problemelor de integritate ori a sancționării disciplinare a judecătorilor;

De precizat faptul că, potrivit minutei întocmită de Curtea Supremă, toți judecătorii Secției penale îndeplinesc criterille de specializare pentru judecarea faptelor de coruptie.

„În considerarea criteriilor stabilite la pct.b) din prezenta hotărăre, constată că toți judecătorii Secției penale îndeplinesc criterille de specializare pentru judecarea faptelor de coruptie”, se mai menționează în minuta citată.

Dragnea, CCR și specializarea judecătorilor

Înainte de a fi condamnat definitiv, avocații lui Liviu Dragnea au invocat, în procesul angajărilor fictive, că decizia din primă instanță trebuie anulată. Motivul? Condamnarea a fost dată de un complet de trei judecători care nu era specializat pe fapte de corupție, așa cum ar fi trebuit, spunea apărarea.

La scurt timp, aflat la șefia Camerei Deputaților în locul lui Dragnea, Florin Iordache a sesizat CCR fix pe această speță. În ciuda argumentelor aduse de Instanța Supremă, Curtea Constituțională i-a dat dreptate lui Iordache.

,,Curtea nu exclude ca toţi judecătorii, prin prisma experienţei lor profesionale/ formării profesionale, să fie specializaţi în această materie, însă acest aspect trebuie determinat şi constatat ca atare, neexistând o prezumţie simplă în sensul că aceştia sunt specializaţi”, potrivit motivării CCR.

CCR a pus Instanța Supremă să rejudece toate dosarele în care completurile de trei judecători au dat decizii în primă instanță, dacă procesele nu au primit și verdictul definitiv.

,,Prima categorie de cauze este reprezentată de cele a căror judecată în primă instanţă a fost realizată prin mijlocirea completurilor nespecializate anterior Hotărârii Colegiului de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019 şi, la data publicării prezentei decizii, se află în curs de judecată, în faza apelului, pe rolul completurilor de 5 judecători. Aceste cauze, (…) urmează a fi rejudecate”, se arată în motivarea Curții Constituționale.

Dragnea, între timp condamnat definitiv, nu a mai apucat să beneficieze de decizia CCR.

sursa foto: ICCJ

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *