Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Negocieri pe axa NATO-SUA-Rusia, în contextul tensiunilor din Ucraina / Cristian Diaconescu: Poziția Alianței trebuie să fie una singură și cât se poate de clară

By Matthew Garvey , in Interviuri Stirile zilei , at 10 ianuarie 2022

Retragerea trupelor Federației Ruse de la granița cu Ucraina și o dovadă de solidaritate și coeziune din partea NATO ar reprezenta concluziile favorabile pentru Alianța Nord-Atlantică și Europa, în urma discuțiilor din această săptămână cu oficialii de la Kremlin, este de părere fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

În această săptămână, oficialii Federației Ruse, ai Statelor Unite și ai NATO vor participa la o serie de întâlniri pe marginea tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina. Prima are loc chiar luni, la Geneva, urmată de alte 2 summit-uri, unul în cadrul NATO și altul în cadrul OSCE, pe 12, respectiv 13 ianuarie.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, acum președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a explicat, pentru Main News, care ar putea fi scenariul optimist pentru țările membre ale Alianței și Ucraina, în urma celor 3 runde de negocieri pe axa NATO-SUA-Rusia.

O decizie care, în mod evident, să nu precondiționeze hotărârile privind extinderea pe care NATO intenționează să le ia. În egală măsură, dezangajarea militară. Din acest punct de vedere, acesta este subiectul cel mai presant în acest moment la frontiera Ucrainei.  În al treilea rând, esențial pentru orice fel de soluție care să se apropie de interesele României, solidaritatea și coeziunea în interiorul NATO”, a precizat Cristian Diaconescu, pentru Main News.

Pe masa discuțiilor se află și o serie de solicitări făcute de Federația Rusă pentru a evita escaladarea tensiunilor în Ucraina, printre care se regăsesc renegocierea unor tratate de securitate sau limitarea influenței NATO în fostele state care au aparținut URSS.

Este foarte bine că soluția militară este înlocuită cu dialogul și negocierea politică, dar, cred că foarte de departe se pleacă din perspectiva Moscovei în ceea ce privește cererile, cel puțin cele care au apărut public. NATO poate fi pregătită să negocieze tratate de limitare a armamentelor convenționale sau nucleare, este de dorit”, a subliniat diplomatul.

Fostul ministru consideră că nu pot exista negocieri separate ale Federației Ruse cu Statele Unite și cu Europa, chiar dacă oficialii de la Kremlin au cerut acest lucru.

Poziția trebuie să fie una singură și cât se poate de clară a NATO, aici fiecare stat membru NATO își are rolul. Din perspectiva Federației Ruse, este cât se poate de clar și evident că dorește înlocuirea, într-un eventual dialog, inclusiv privind documente cu forță juridică internațională, a europenilor cu americanii. Din perspectiva americanilor, cred că este exclusă această posibilitate”, susține Cristian Diaconescu.

În ceea ce privește amenințarea unei posibile invazii a armatei Moscovei în Ucraina, diplomatul român consideră că „este destul de greu de acceptat că Federația Rusă doar a vrut să blufeze din această perspectivă”.

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW