Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


SURSE Rectificarea bugetară pentru plata pensiilor și a alocațiilor, adoptată de Cabinetul Ciucă în prima ședință de Guvern

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2021

Guvernul condus de Nicolae Ciucă ar urma să facă rectificarea bugetară cerută de ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, în ședința ce va avea loc vineri, 26 noiembrie, potrivit unor surse Main News. Bugetul pentru plata pensiilor, alocațiilor și a compensărilor pentru facturile la gaze și electricitate ar urma să fie suplimentat cu 1,4 miliarde de lei.

Acest lucru se va întâmpla în cazul în care Guvernul Ciucă va primi votul parlamentarilor în ședința plenului reunit de joi, 25 noiembrie, ceea ce este foarte probabil, având în vedere că în Parlament s-a format o nouă majoritate – PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale.

Astfel, bugetul pentru plata pensiilor pe luna decembrie ar urma să fie suplimentat cu 700 de milioane de lei, cel al alocațiilor cu 500 de milioane de lei, iar pentru compensările la facturi ar urma să fie alocate 270 de milioane de lei în plus.

Context

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a publicat, luni, un document prin care arăta că instituția pe care a condus-o în ultimul an nu are banii necesari pentru plata pensiilor, a alocațiilor și a ajutoarelor acordate de Guvern, în contextul crizei din domeniul Energiei, pentru luna decembrie.

Reiterăm rugămintea de a suplimenta cu suma de 2.829.001 mii de lei (2,8 miliarde de lei), în regim de urgență, bugetele gestionate de ministerul nostru, astfel încât, la data limită de 25 noiembrie, rectificarea bugetară, respectiv modalitatea prin care poate fi efectuată suplimentarea, să fie aprobată”, potrivit documentului postat de Raluca Turcan.

Menționăm că sumele vehiculate în spațiul public pentru plata pensiilor, a alocațiilor și a compensațiilor sunt cele cerute de Ministerul Muncii în documentul menționat anterior, în timp ce suma de 2.8 miliarde de lei reprezintă totalul necesar pentru bugetul instituției.

Săptămâna trecută, ministrul interimar al Sănătății susținea că 74.000 de angajați din domeniul Sănătății riscă să nu își primească salariul în luna decembrie, în lipsa unei rectificări bugetare.

Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles că există, trebuie găsită soluţia juridică, legală, prin care acest lucru se rezolvă(…)Nu am depăşit o anumită limită după care nu poate fi gestionată, sau am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar am semnalat această problemă pentru că (…) trebuie să nu ajungem într-o asemenea situaţie”, spunea Cseke Attila, miercurea trecută.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW