Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Mureșan îi răspunde lui Nehammer: Austria a avut drept prioritate reducerea bugetului UE

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

După ce cancelarul Karl Nehammer, aflat în vizită la granița bulgaro-turcă, a solicitat finanțare europeană pentru construirea unui gard care să blocheze pătrunderea migranților pe teritoriul UE, replica nu a întârziat să apară. Europarlamentarul PNL Siegried Mureșan a ținut să amintească că Austria face parte din așa-numitul grup al zgârciților (Frugal states), adică statele care s-au opus în ultimii ani creșterii alocărilor naționale pentru bugetul comunitar. 

Austria va sprijini solicitarea de 2 miliarde euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, care se află în vizită în Bulgaria la invitaţia preşedintelui Rumen Radev, transmite televiziunea publică bulgară.

Radev şi Nehamer au vizitat luni punctul de frontieră Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE. Rumen Radev şi Karl Nehamer au vizitat, de asemenea, Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.

Cei doi oficiali au discutat despre securizarea frontierei bulgare şi combaterea presiunii migraţiei, precum şi despre punerea în aplicare a legislaţiei europene privind Schengen.

„Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm. Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme”, a declarat preşedintele Radev. „Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei”, a afirmat cancelarul Nehammer.

Mureșan: S-au opus creșterii bugetului UE

O replică a venit din partea lui Siegfried Mureșan. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, europarlamentarului PNL a ținut să reamintească că executivul din Austria, alături de cele din Danemarca, Olanda și Suedia, s-a opus constant în ultimii ani creșterii alocărilor de la bugetele naționale către bugetul Uniunii Europene.

„Trebuie să îi reamintim cancelarului austriac că Austria a fost unul dintre cele patru state membre ale UE ale căror guverne s-au opus cel mai tare creșterii bugetului european în trecut. Austria a avut întotdeauna drept prioritate doar reducerea bugetului UE și nu alocarea banilor acolo unde într-adevăr este nevoie”, a afirmat Mureșan.

Europarlamentarul PNL l-a acuzat de populism pe cancelarul Austriei.

„În bugetul Uniunii Europene toți banii sunt deja planificați. Dacă Nehammer dorește 2 miliarde în plus pentru Bulgaria atunci să spună de unde îi ia. Dacă dorește creșterea bugetului UE, acesta ar fi un lucru bun, dar este o poziție contrară cu poziția pe care Austria a susținut-o și continuă să o susțină în toate discuțiile pe buget”, a explicat Mureșan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii