Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Motivele pentru care PSD nu este iubit de românii din diaspora. Derapajele jignitoare ale social-democraților

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 26 decembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Electoratul din diaspora al Partidului Social Democrat se apropie de zero.  Mulți dintre români au plecat la muncă în diaspora în timpul guvernării PSD, iar asta nu a făcut nimic altceva decât să alimenteze ura oamenilor pentru partidul condus în momentul de față de Marcel Ciolacu. Dovadă sunt cifrele de la ultimele alegeri, când social-democrații au obținut un scor rușinos.

Situația din țară, umilințele de la urnele de vot din diaspora, dar și jignirile directe aduse în mod repetat de greii PSD, sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii plecați la muncă în afara granițelor au ales să desconsidere Partidul Social Democrat.

Candidații PSD, scoruri rușinoase la alegeri   

Ultimii candidați din partea PSD la alegerile prezidențiale, din 2019, respectiv 2014, au obținut puțin peste 10% din voturile diasporei

În anul 2019, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă a obținut un procent care sare ușor de 6%, în timp ce Iohannis ia 93,97% din voturi.

Anul 2014, candidează tot Iohannis, dar de data aceasta împotriva lui Victor Ponta, șef al Guvernului la acea vreme. Actualul președinte Pro România obține atunci 10,27% din voturile de peste hotare.

Românii din diaspora, umiliți ani la rând PSD

De departe cea mai gravă umilință pe care Guvernele PSD au adus-o românilor din diaspora a fost proasta organizare a alegerilor. Ne amintim așadar imaginile cu cozile kilometrice de oameni care-și așteptau rândul pentru a-și exercita dreptul electoral. În ploaie sau în frig românii au așteptat ore în șir ca să poată să voteze, timp în care ura pentru conducerea țării (referindu-ne la Guvern și la Ministerul Afacerilor Interne) s-a alimentat. Unii nu au mai apucat să voteze.

Victor Ponta, premier al României în 2014 și candidat al PSD la alegerile prezidențiale, acuzat fiind de situația de la urnele de vot din străinătate, acesta a spus că oamenii se așezau la coadă de câte trei-patru ori ca „să se arate la televizor”.

„Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se așezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca sa fie cozi, să se arate la televizor”, a spus fostul premier Victor Ponta.

Victor Ponta a pierdut alegerile din 2014, iar la Cotroceni a venit Klaus Iohannis.

Ne amintim și de umilințele recente pe care le-au suferit românii care au plecat de acasă.

Vin alegerile prezidențiale din 2019, candidat PSD este desemnat Viorica Dăncilă, fost europarlamentar, la acel moment șefă a Guvernului și președinte al social-democraților. Istoria pare că se repetă. Între timp românii au mai trecut prin experiența alegerilor europarlamentare( pe care PSD le-a pierdut) ca să-și dea seama că Guvernul PSD nu face eforturi pentru a organiza niște alegeri decente în diaspora.

Vine și campania electorală. Viorica Dăncilă, între timp demisă prin moțiune de cenzură, încearcă să se adreseze și românilor din diaspora în discursurile sale, însă degeaba, pentru că, cu nici o săptămână înainte de al doilea scrutin al alegerilor, social democrata scapă o perlă și se adresează cetățenilor plecați la muncă peste hotare cu apelativul “ăștia”.

În timpul unei „dezbateri”, Viorica Dăncilă a încercat să explice ce a făcut Partidul Social Democrat pentru românii aflați în străinătate, atacându-l pe contracandidatul său, președintele Klaus Iohannis și  i-a numit pe alegătorii din diaspora ”ăștia”.

Ce a făcut Klaus Iohannis? Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora. Nici măcar una. Mai mult decât atât, chiar dacă s-a deplasat în state unde avem o mare majoritate a românilor care au plecat din țară, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre venirea lor în România și ce face în calitate de președinte ca românii să se întoarcă acasă”, a spus Viorica Dăncilă.

PSD pierde și alegerile prezidențiale din 2019 și Viorica Dăncilă pleacă și de la conducerea Partidului Social Democrat.

10 august, o nouă umilință pentru români

Aproape 100.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei la Mitingul Diasporei. Imaginea Guvernului PSD a fost profund zdruncinată de momentul 10 august 2018, când sute de oameni, au acuzat că au fost agresați de jandarmi în timp ce protestau pașnic.

Pe 10 august, șefa PSD și a Guvernului era Viorica Dăncilă, aflată în concediu la acea vreme. Social-democrații îmbrățișează teoria loviturii de stat, justificarea folosită fiind legată de faptul că unii protestatari au încercat să intre cu forța în Palatul Victoria.

Inquam Photos/Octav Ganea

Nicolae Bădălău, grav taxat de PSD pentru derapajul său la adresa diasporei

Președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău a declarat, în afara unei conferințe de presă că o mare parte din numărul românilor aflați în diaspora este reprezentat de „fetele alea de le duc ăștia”, făcând referire la tinerele românce care sunt racolate de proxeneți și traficate în țările din estul Europei. La acea vreme, contactat de mainnews.ro, Niculae Bădălău a explicat că declarația a fost scoasă din context și că afirmațiile sale au venit în contextul unor discuții despre  solicitarea PNL de a mări numărul de parlamentari pentru disapora de la 6 la 15.

„ Ei (Românii din diaspora n.r) au 700 de mii de oameni avem care au domiciliu, pașapoartele alea cu domiciliu, care-s legali. Restul, până la 3-5 milioane, cât se vehiculează, sunt fetele alea de le duc ăștia, eu știu…Nu știu, nu ilegal, dar nu știu ”, a spus Niculae Bădălău.

Inquam Photos / George Calin

Colegii săi social-democrați au reacționat imediat. Baroni locali, vicepreședinți de partid și alți lideri din PSD au fost „oripilați” de afirmațiile lui Bădălău și i-au cerut „să facă în spate”.

O altă gafă de-a lui Bădălău, făcută în luna august, trece aproape neobservată de PSD. Baronul este surprins într-un video în care primește dedicație versurile „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea”.

Un nou PSD, „o nouă abordare”

După ce PSD a pierdut alegerile din disapora, iar la conducerea partidului a venit Marcel Ciolacu, abordarea pare să se fi schimbat. După cum spuneam, colegii de partid ai lui Bădălău s-au inflamat la auzirea declarațiilor liderului de Giurgiu, aceiași colegi care au trecut cu vederea versurile de manele care făceau referire la diaspora.

Nicolae Bădălău a fost sancționat, CEx PSD hotărând ca acesta să nu mai facă parte din conducerea interimară a partidului. Acesta a fost înlocuit cu finul său, Marian Mina, președinte CJ Giurgiu.

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW