Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Modificările privind majorarea pedepselor pentru proteste sunt constituționale. Cum motivează CCR

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 28 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Curtea Constituţională a României(CCR) a respins, miercuri, 28 iunie, sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind majorarea pedepselor pentru protestele ilegale, stabilind că actul normativ este constituţional. Judecătorii CCR au decis, în unanimitate, că majoritatea pedepselor penale intră în competența exclusivă a Parlamentului,  fapt pentru care nu se poate spune că încalcă principiul securității juridice.

„În esenţă, Curtea a reţinut că majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale şi reglementarea unor forme agravate ale infracţiunilor este de competenţa exclusivă a legiuitorului, conform atribuţiei sale constituţionale prevăzute la art.61 alin.(1) din Constituţie, atribuţie pe care acesta o exercită în acord cu politica penală a statului. Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile Articolului unic pct.10 – cu referire la modificarea art.371 din Codul penal – din Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal sunt clare, precise şi previzibile, nefiind contrare principiului securităţii juridice„, a transmis CCR.

De ce au sesizat parlamentarii opoziției Curtea Constituțională

Parlamentarii USR, cei de la Forţa Dreptei și neafiliații  au sesizat Curtea Constituţională privind Legea de modificare a Codului penal, iniţiată de  fostul premierNicolae Ciucă şi  fostul ministru de Interne, Lucian Bode, privind infracţiunile referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice. Ei au motivat că pesepsele propuse nu pot fi mai mari decât cele pentru ucidere din culpă.

Modificarea legislativă prevede pedepse cu închisoarea între 1 an și 4 luni, repsectiv 6 ani și 8 luni, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiţii (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa ‘un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa. În prezent, pedepsele pentru infracțiunea descrisă mai sus variază între  1-5 ani de închisoare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii