Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Dosarul „Black Cube” ajunge în instanță/ Daniel Dragomir, trimis în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 iulie 2020 Etichete: , ,

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a fostului șef SRI, Daniel Dragomir, pentru  pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, în formă continuată, instigare la fals informatic, în formă continuată, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice și instigare la violarea secretului corespondenței, în formă continuată, în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Black Cube”.

Dosarul a fost deschis după ce în anul 2016, doi angajați ai firmei de securitate israeliene Black Cube au fost prinși la București în timp ce încercau să acceseze emailurile și să spargă alte comunicații ale fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi și ale familiei acesteia.

Potrivit procurorilor DIICOT, fostul șef al SRI, Daniel Dragomir, a fost trimis în judecată în anul 2015 pentru săvârșirea mai multor infracțiuni. În iunie 2020, pentru aceste fapte, Dragomir a fost condamnat la trei ani și 10 luni de închisoare cu executare (motiv pentru care acesta a fugit din țară n.r.).

Daniel Dragomir a vrut să se răzbune pe Laura Codruța Kovesi

Plecând de la această cercetare penală, Dragomir s-a simțit atât neîndreptățit profesional cât și investigat abuziv, drept pentru care și-a propus denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru „distrugerea” carierei, prin arestarea sa de către DNA, printre care și fostul procuror șef al DNA, la acea dată, Laura Codruța Kovesi.

„Pornind de la funcţia, pregătirea specializată şi expertiza dobândită de-a lungul timpului în cadrul Serviciului Român de Informaţii (domeniul informativ – operativ al Direcţiei de Terorism), inculpatul stăpânea astfel cunoştinţe vaste atât sub aspectul tehnicilor de manipulare, cât şi în ceea ce priveşte caracteristicile şi modalităţile de acţiune ale grupurilor de criminalitate organizată şi mai ales metodologia de investigare şi documentare a unor astfel de grupări, majoritatea lor caracterizându-se printr-o specializare riguroasă a activităţilor infracţionale şi conspirativitate a acţiunilor ilicite, în scopul atingerii obiectivului propus şi totodată îngreunării identificării şi tragerii la răspundere penală”, arată DIICOT.

Conform comunicatului DIICOT, din probele administrate la dosar, rezultă faptul că după trimiterea în judecată a lui Dragomir și în timpul judecării sale, la începutul anului 2016, bărbatul a decis că o campanie denigratoare la adresa fostei șefe DNA ar putea avea un efect optim, inclusiv în ceea ce privește situația dosarului său.

„Întrucât în primul trimestru al anului 2016 se discuta posibilitatea reînvestirii de către președintele României a procurorului şef al D.N.A. pentru un nou mandat, inculpatul D.D. a apreciat ca oportun momentul pentru declanșarea campaniei dorite, a cărei reuşită ar fi avut dublu rezultat: împiedicarea reînvestirii şi denigrarea persoanei respective urmată, implicit, de cea a instituției pe care o conduce, punând astfel sub semnul întrebării legalitatea demersurilor în dosarele investigate de D.N.A.

În urma anchetei s-a stabilit faptul că, fiind conștient de amploarea şi implicit de impactul pe care ar trebui să îl aibă o astfel de campanie denigratoare, inculpatul D.D. a acceptat ideea cooptării altor persoane interesate de organizarea unei astfel de campanii, persoane care să-i sprijine demersurile atât din punct de vedere financiar cât şi din punctul de vedere al modalităţii efective de valorificare optimă a eventualului rezultat negativ al campaniei în mass – media naţională.

Astfel, inculpatul D.D. a acționat atât în interes personal (având în vedere trimiterea în judecată în dosarul instrumentat de către D.N.A. şi totodată urmărind reintegrarea sa în structurile de informaţii române, profitând astfel de schimbările inerente care se pot produce la nivel instituţional prin denigrarea şi înlăturarea şefei D.N.A. de la conducerea direcţiei), cât şi pe fondul unui interes de grup, având în toată această operaţiune de compromitere un rol de iniţiator dar şi de intermediar şi interfaţă a voinţei infracţionale din partea altor persoane”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Astfel, Daniel Dragomir a profitat de relațiile create în timp ce era șef al SRI, prin intermediul unui cetățean israelian condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală într-un dosar instrumentat tot de către D.N.A. și  a intrat în legătură cu inculpatul D.Z., reprezentant al unei companii de investigaţii israeliene, cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit.

„Astfel a fost demarat și proiectul „Tornado”, ce a format obiectul cercetărilor în cauză, ale cărui activități desfășurate în cursul anului 2016, au vizat compromiterea imaginii unui înalt oficial din România – procurorul şef al DNA de la aceea dată.

Momentul negocierii şi conturării planului infracţional din cadrul primei întâlniri a fost urmat de acordul efectiv al declanşării operaţiunii la cea de-a doua întâlnire, situaţie în care inculpatul D.D. a şi plătit în numerar un avans de aproximativ 150.000 de euro, stabilindu-se ca operaţiunea să se desfăşoare de urgenţă, având în vedere iminenta decizie pe care administrația prezidenţială urma să o ia în perioada ce urma, în ceea ce priveşte şefa D.N.A”, mai arată DIICOT.

Mai multe AICI.

Context

În anul 2016, doi angajați ai firmei de securitate israeliene Black Cube au fost prinși la București în timp ce încercau să acceseze emailurile și să spargă alte comunicații ale fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi și ale familiei acesteia.

Peste câteva luni, procurorii DIICOT l-au reținut trei luni pe fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, fiind acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată și instigare la violarea secretului corespondenței. Anchetatorii susțineau că Daniel Dragomir angajase firma Black Cube contra sumei de un milion de lire sterline.

Doi dintre angajații companiei Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz și-au recunoscut fapta și au primit sentințe cu suspendarea executării.

Între timp, Daniel Dragomir a fost condamnat la trei ani și zece luni de închisoare în alt dosar și a fugit din România prin Arad, cu o zi înainte de sentință.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *