Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul rus de Externe: Regimul de la Chișinău vrea să anexeze Moldova la România / Chișinăul reacționează: Nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 3 martie 2024

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a susținut, în cadrul Forumului Diplomatic de la Antalya, în Turcia, că „Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc” și „vrea să anexeze Republica Moldova la România”, încercând să blocheze „procesul de negociere” în problema transnistreană. În replică, şeful diplomaţiei din Moldova, Mihai Popșoi, a afirmat că regimul de la Kremlin nu are dreptul de a ţine lecţii despre democraţie. 

„Conducerea transnistreană vorbeşte de mult timp despre acest lucru: formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Tocmai reluarea acestui format este ceea ce solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chişinău încearcă să distrugă definitiv acest format.

„Am cerut regimului de la Chişinău, condus de cetăţeni români, care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri”, a declarat vineri Lavrov, citat de TASS.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că „regimul care s-a instalat la Chişinău calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă în toate domeniile şi, împreună cu ucrainenii, exercită presiuni economice serioase asupra Transnistriei”.

Chișinăul reacționează

„Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere”, a spus ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popşoi.

Comentarii