Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul român de interne spune ce urmează în dosarul Schengen

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 10 decembrie 2023 Etichete: ,

Duminică seara, ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, susține că se așteaptă să se confirme declarația ministrului austriac Gerhard Karner în cadrul Forumului Salzburg care urmează să aibă loc în Ljubljana peste două zile.

”În acest moment noi avem o declarație de presă a ministrului austriac Gerhard Karner și urmează să luăm act eventual la Ljubljana, peste 2 zile, în cadrul Forumului Salzburg, dacă  această declarație de presă va fi urmată și de o formalizare oficială a poziției ministerului austriac de Interne și să vedem care sunt termenii acestei poziții. Orice decizie pe acest subiect se ia în Forumul JAI și nu în Forumul Salzburg. Deci nu se pune problema unei decizii în cadrul Forumului Salzburg, dar sperăm ca la Salzburg, această declarație de presă, în Forumul Salzburg, care va avea loc la Ljubljana, în Slovenia, sperăm că această declarație de presă să fie formalizată într-o poziție oficială, explicită, a ministrului austriac.”, afirmă Cătălin Predoiu.

În cadrul unui interviu acord postului de televiziune B1 Tv, Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că nu dorește să se grăbească cu declarațiile înainte să înțeleagă în detaliu termenii tehnici ce trebuie discutați.

” Este foarte adevărat că aceste discuții au fost purtate în lunile anterioare. Nu este o surpriză pentru noi această declarație, dar nici nu vrem să ne grăbim la rândul nostru cu declarații până nu înțelegem exact care sunt termenii tehnici pe care trebuie să îi discutăm și până când nu lărgim acest dialog și cu Comisia Europeană și partenerii noștri din Consiliul JAI, pentru că aici au avut loc și au în continuare loc discuții, nu numai în plan bilateral Austria-România, ci și trilateral cu Bulgaria, cvadrilateral cu Comisia Europeană și multilateral cu toate celelalte state membre din Uniunea Europeană reprezentate în JAI. Un alt element important este votul care va avea loc în curând în Parlamentul olandez, pentru mandatarea Guvernului olandez să se poziționeze față de reformele din justiție din Bulgaria. Este, dacă vreți, primul pas important care urmează acestei deschideri pe care o vedem în presă formulată de ministrul austriac. Ceea ce este însă de subliniat, în acest moment, este relevanța majoră din punct de vedere politic a schimbării poziției Austriei care au trecut de la un nu categoric la un da în anumite condiții. Este un pas uriaș.”

Cătălin Predoiu a explicat că în toate discuțiile cu partenerii austrieci s-a subliniat importanța avantajelor economice aduse de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

” În toate discuțiile noastre cu partenerii austrieci, am insistat asupra acestor avantaje economice pe care le reprezintă intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Avantaje economice nu numai pentru companiile austriece prezente în România și pentru cetățenii români și pentru companiile românești, ci și pentru companiile unor state terțe din Uniunea Europeană, în alte state partenere ale României care sunt prezente, aici, în România, cu operațiuni economice. De aici mai departe, însă a discuta public despre chestiuni de negocieri tehnice ar fi contraproductiv pentru aceste negocieri. Și dacă am ajuns aici, am ajuns și pentru faptul că am păstrat, dacă vreți, un dialog echilibrat și un discurs public rezervat cu privire la aceste discuții. Conduită pe care nu numai că au apreciat-o și partenerii noștri, dar ne-a folosit foarte mult. Și dați-mi voie să continuăm în aceeași notă.”

Acesta afirmă că se negociază deja într-un alt context, existând un progres și  speră ca în luna decembrie să existe un rezultat favorabil.

 

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii