Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 2.000 de copii au murit în Fășia Gaza în urma războiului

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2023 Etichete: , ,

Agențiile umanitare cer încetarea focului în Gaza, în timp ce medicii avertizează că blocada israeliană asupra combustibilului înseamnă că în curând vor muri mult mai mulți copii vulnerabili și răniți din spitale. O agenție afirmă că cel puțin 2.000 de copii din Gaza au fost uciși în ultimele săptămâni, relatează CNN.

Israelul și-a intensificat bombardamentele în zona asediată, în timp ce ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că țara se pregătește pentru o „operațiune multilaterală” împotriva grupării militante Hamas, care controlează Gaza din „aer, de la sol și de pe mare”.

Conducerea Israelului a promis să elimine Hamas ca răspuns la atacurile teroriste mortale și la răpirile din 7 octombrie, în care 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise și peste 200 luate ostatice.

Luni, 23 octombrie, Hamas a eliberat doi cetățeni israelieni pe fondul unei presiuni internaționale tot mai mari pentru a asigura eliberarea celorlalți răpiți și duși în Gaza. În Gaza, izolată de lume printr-o blocadă aproape totală, loviturile aeriene israeliene au decimat cartiere întregi, distrugând case, școli și moschei. Imaginile filmate luni de CNN cu drona au arătat nivelul de distrugere din anumite părți ale fâșiei, cu străzi întregi distruse în cartierul al-Rimal din orașul Gaza și un șir de clădiri distruse cunoscute sub numele de turnurile al-Zahra din centrul Gaza.

Peste 2.000 de copii uciși în Gaza

Organizația „Salvați Copiii” a declarat luni că peste 1 milion de copii sunt „prinși în capcană” în Gaza și nu au un loc sigur unde să se ducă și a avertizat cu privire la impactul devastator al lipsei de medicamente și de electricitate pentru a alimenta infrastructura vitală de sănătate din enclavă.

„Cel puțin 2.000 de copii au fost uciși în Gaza în ultimele 17 zile, iar alți 27 au fost uciși în Cisiordania. Facem apel la toate părțile să ia măsuri imediate pentru a proteja viețile copiilor și la comunitatea internațională să sprijine aceste eforturi.”, a declarat luni agenția umanitară.

Ultimele cifre furnizate de Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, arată că bilanțul morților în urma loviturilor israeliene asupra fâșiei a ajuns la cel puțin 5.087 de morți, dintre care 2.055 de copii.

FOTO: Pixabay

 

Comentarii