Predoiu propune prag valoric de 9000 de lei pentru ca abuzul în serviciu să fie înfracţiune
După ce Senatul a adoptat pragul valoric de 250 000 de lei pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune, Ministerul Justiției a venit cu precizări și a făcut o propunere de reducere a acestei sume, aspect pe care îl va susține la Camera Deputaților, for decizional.
„Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, a transmis Ministerul Justiției.
În 2017, Curtea Constituțională stabilea că Parlamentul trebuie să modifice cuprinsul legii, în sensul că este necesară mențiunea cu privire la instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale.
Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, fostul șef al DNA, Crin Bologa, dar și unii politicieni s-au arătat siderați de amendamentele PNL-PSD-UDMR din Comisia Juridică a Senatului. Ei susțin că suma de 250 000 de lei este mult prea mare, întrucât sunt fapte penale care se pot încadra la abuz în serviciu chiar dacă prejudiciul financiar este mai mic. Detalii puteți citi aici.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a precizat, că Ministerul Justiției este instituția care ar trebui să vină cu recomandări privind un prag valoric pentru incriminarea abuzului în serviciu, lucru care s-a și întâmplat.
Propunerea Ministerului Justiției va fi dezbătută, respectiv votată, în Camera Deputaților.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii