Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul Justiției vrea repatrierea tuturor românilor care fug de închisoare. Ce propuneri are


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, recunoaște că România întâmpină probleme în cazul persoanelor condamnate definitiv care se refugiază în alte state ale Uniunii Europene, pentru a scăpa de închisoarea din România. Nume „grele”, precum Alina Bica, fosta sefă DIICOT, Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor, Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, au părăsit țara înainte ca instanțele să se pronunțe definitiv, iar la acest moment nu pot executa pedepsele în România. 

Astfel, ministrul Predoiu susține că a făcut deja demersuri diplomatice încă din anul 2020, pentru a se evita cazurile „refugiaților condamnați”.

„Ministerul Justiţiei a activat încă din 2020 toate canalele diplomatice de care dispune în acest sens şi va menţine acest subiect inclusiv pe agenda discuţiilor bilaterale la nivelul Comisiei Europene, până la închiderea tuturor portiţelor legale din legislaţia europeană şi repatrierea tuturor persoanelor care se sustrag justiţiei, pentru a executa deciziile definitive ale instanţelor din România. Ştiu că este o muncă de durată, migăloasă, în care e nevoie de multă perseverenţă diplomatică şi politică, dar nu există, în optica mea, altă cale şi alt rezultat acceptabil, drept pentru care Ministerul Justiţiei va persevera în aceste demersuri până la rezolvarea problemelor”,  transmite Cătălin Predoiu, prin intermediul unui comunicat.

De ce este nevoie ca persoanele condamnate să nu mai părăsească statul  care a pronunțat pedeapsa

Mulți dintre „fugarii” condamnați definitiv aleg Italia sau Grecia. Ei susțin în fața instanțelor străine că în România au „fost condamnați” abuziv sau condițiile din închisori încalcă drepturile fundamentale. O astfel de „pledoarie” a avut Alina Bica, fosta șefă DIICOT. Ea i-a convins pe magistrații italieni să nu execute pedeapsa în România, chiar și pe parcursul procedurii de extrădare. Pentru ca persoanele condamnate să nu mai poată părăsi țara în care au fost condamnate definitiv, este necesar să existe o legislație unitară în ceea ce privește recunoașterea hotărârilor definitive(n.r. în materie penală).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW