Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Gorghiu îi răspunde lui Ciolacu pe tema pensiilor speciale: E în atributul Parlamentului să reexamineze legea

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 3 august 2023 Etichete: , , , ,

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță că va formula propuneri pentru amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților, după ce se va consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție și cei ai Ministerului Public. Premierul Ciolacu i-a cerut public să formuleze amendamente la legea pensiilor speciale ale magistraților, după ce CCR a declarat-o parțial neconstituțională.

Gorghiu subliniază că Guvernul, prin Ministerul Justiției, poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, urmând ca parlamentarii să reexamineze  în acord cu decizia CCR, pronunțată, miercuri, 2 august.

„Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. Parlamentul are manifestarea de voință politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG(n.r. Secretariatul General al Guvernului)

Ne manifestăm, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Ministerul Muncii, cel care este titularul acestei reforme conform PNRR”, a transmis ministrul Alina Gorghiu.

Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, săptămâna viitoare, pentru a modifica Legea pensiilor speciale, după ce, cu o zi în urmă, Curtea Constituţională Română a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu reforma pensiilor speciale.

Ciolacu  i-a cerut  ministrului Justiției, Alina Gorghiu, ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților.

CCR: Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu ale magistraților afectează independența Justiției

„În esență, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani”, a transmis CCR.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au precizat că este necesară creșterea vârstei de pensionare în mod etapizat, pentru a nu se evita blocaje în activitatea instanțelor și a parchetelor, prin lipsa de magistrați.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW