Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Finanțelor, despre „Ordonanța austerității”: Este nevoie de descentralizare, să nu mai existe țopăială și dezmăț pe bani publici

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 17 august 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, menționează că „Ordonanța austerității” ar trebui să intre în vigoare în luna septembrie, astfel încât România să nu piardă fondurile europene pentru investiții. Boloș susține că după aprobarea măsurilor fiscale pentru reducerea cheltuielilor publice se poate face rectificarea bugetară. În caz contrar, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 7% din P.I.B, în loc de 4%, cât și-a asumat Guvernul pentru a primi fondurile europene.

 „Măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%(n.r din PIB). Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a afirmat Boloș, joi, 17 august.

Guvernul vrea pedepse mai mari pentru evaziunea fiscală

Deși nu este finalizat, planul de măsuri fiscale al Guvernului prevede  combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin 10 ori mai mari şi pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevenţe mărite chiar şi de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor, la care se adaugă „un proces de reorganizare profundă a ANAF”, în vederea îmbunătăţirii colectării veniturilor”, a aprecizat ministrul Boloș, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește reducerea cheltuielilor din sistemul public, Boloș spune că este nevoie de o descentralizare a instituțiilor publice, astfel  încât să nu mai existe „ţopăială şi dezmăţ” pe bani publici. Într-o declarație pentru Main News, președintele Sindicatelor din Administrație, Bogdan Șchiop, a menționat că Guvernul nu i-a consultat pe sindicaliști, iar modul în care au fost gândite măsurile fiscale în sistemul bugetar este discriminatoriu. Opinia liderului de sindicat Bogdan Șchiop poate fi citită integral aici.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii