Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dan Barna cere implicarea Bisericii Ortodoxe în campania de vaccinare. BOR: Am afirmat și explicitat de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 iulie 2021

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că îi va propune premierului Florin Cîțu cooptarea Bisericii Ortodoxe Române ca partener pentru Campania de vaccinare împotriva COVID-19, deși BOR . Liderul USR PLUS susține că demersul este menit să crească încrederea românilor în imunizare.

Discutăm foarte clar şi voi propune premierul ca în şedinţa de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR”, a transmis Dan Barna, la finalul ședinței Biroului Politic Național al USR PLUS.

Vicepremierul susține că românii trebuie să afle pe o cale alternativă, credibilă, cât de importantă e vaccinarea pentru a nu reveni la un număr crescut de noi cazuri de COVID-19 raportate zilnic.

În plus, Barna ar urma să propună în interiorul coaliției de la guvernare ca la ședințele de Guvern să fie prezent și coordonatorul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, doctorul militar Valeriu Gheorghiță.

Repet, e foarte confortabil să avem o viaţă liniştită şi protejată, dar pentru a se întâmpla lucrul acesta trebuie ca această campanie de vaccinare să redevină activă, să redevină funcţională în toate zonele unde cifrele sunt în scădere. Da, avem câteva mari oraşe unde lucrurile arată mai bine, dar în România profundă nu stăm deloc bine”, a spus vicepremierul.

Poziția Bisericii Ortodoxe Române

Într-o reacție acordată Main News, Biserica Ortodoxă Română susține că nu se poate implica în Campania de vaccinare mai mult decât o face deja, anume prin informarea corectă a populației.

BOR arată că și-a „afirmat și explicitat de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și formeze o opțiune corectă în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi”

Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus”, este poziția BOR.

În plus, BOR scoate în evidență că, în România, mai există și alte 18 culte religioase, partenere sociale ale statului.

Implicarea BOR în Campania de vaccinare

Pe 11 ianuarie 2021, Ministerul Sănătății anunța că Biserica Ortodoxă Română va sprijini campania de vaccinare împotriva COVID-19 și că va distribui materiale informative despre ser în eparhii. Broșura s-a intitulat „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.”

„Acest material informativ a fost transmis în această perioadă tuturor ierarhilor din Patriarhia Română. În acest sens, nu în altul, Biserica se implică în absolut firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la această vaccinare”, declara Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Chiar și Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai restricțiilor impuse de autorități în perioada pandemiei de coronavirus, afirma, atunci, că are „gânduri pozitive” în privința vaccinului.

„Sunt într-un studiu foarte bun și am gânduri pozitive. Am dobândit niște cunoștințe, pe care nu le aveam, de la cineva care a studiat îndelung. Și nu am fost informați”, a declarat arhiepiscopul Teodosie, citat de Europa FM.

Pe 11 aprilie, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a anunțat că s-a vaccinat împotriva COVID-19 și îi îndemna pe cetățeni să se informeze din surse sigure, astfel încât decizia să fie luată în cunoștință de cauză.

Campania de vaccinare bate pasul pe loc. Oficialii caută variante

Dacă în zilele cele mai bune numărul persoanelor nou inoculate zilnic a depășit și 65.000, duminică, CNCAV a raportat că au fost vaccinate împotriva COVID-19 aproximativ 8.000 de persoane, dintre care 4.737 au primit prima doză. Astfel, totalul persoanelor cărora le-a fost administrată cel puțin o doză a ajuns la 4.941.949, un număr mai mic față de țintele asumate de oficiali.

Specialiștii au arătat că pentru atingerea imunității de masă este nevoie ca 60-70% din totalul populației să fie vaccinată. Oficialii guvernamentali, în frunte cu Florin Cîțu, și-au asumat imunizarea prin vaccin, până la finalul lunii septembrie, a cel puțin 10 milioane de persoane, un obiectiv care, foarte probabil, nu va fi atins, ținând cont de actualul ritm de vaccinare.

În aceste zile se discută, la nivel guvernamental, introducerea unor măsuri pentru stimularea campaniei, în contextul în care multe țări din Europa au intrat în valul 4 al pandemiei de coronavirus. Vicepremierul Dan Barna recunoștea vineri că se iau în calcul diferite variante, printre care și condiționarea accesului în centrele comerciale, în zilele de sâmbătă și duminică, pe baza schemei complete de vaccinare.

„Sunt două măsuri – de încurajare și stimulare -, dar și acele măsuri luate de alte țări prin care pentru cadre medicale, pentru accesul la servicii neesențiale să fie o condiționalitate. De exemplu, mersul la mall în weekend – care nu e un serviciu esențial – să fie condiționat de vaccinare. Persoanele vaccinate să poată să meargă la mall în weekend, ceilalți în restul săptămânii”, a declarat vicepremierul Dan Barna, vineri, în cadrul unei declarații de presă.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *