Ministrul finanțelor dă vina pe război pentru dobânzile mari cu care se împrumută statul
Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a explicat miercuri, 8 martie, că nivelul ridicat al dobânzilor la creditele pe care instituția sa le contractează pentru finanțarea deficitului bugetar sunt generate de războiului asupra Ucrainei.
Adrian Câciu a dat explicații miercuri în fața senatorilor la Ora Guvernului, ca urmare a unei invitații transmise de grupul USR. Pe lângă aspectele care în opinia sa au dus ca România să se împrumute mai scump, ministrul finanțelor a evidențiat reducerea deficitului bugetar în termeni procentuali, față de anii anterior, marcați de pandemia de coronavirus.
„România a avut de suferit pe finanțare între luna martie și luna mai. Războiul nu s-a oprit. Când avem posibilitatea să ne finanțăm, pentru că există lichiditate în piața externă și internă, trebuie să o facem preventiv, în contextul în care nu știm dacă situația din zonă se va agrava. Costurile de finanțare la care ne-am împrumutat nu sunt altele decât cele care sunt prevăzute în strategia fiscal-bugetară. Ați avut-o la dispoziție când am aprobat împreună bugetul. Mă așteptam la inițiații acestei țări să observe că datoria publică externă scade pentru prima oară după 3 ani, cu 2%, într-adevăr, după ce a crescut cu 46% în 2020. Valoarea ei este de 58 miliarde euro. Datoria publică totală – scade la 47,2%. Oameni buni, mi-aș fi dorit ca dumneavoastră să scadenței ponderea datoriei publice PIB, n-ați făcut-o. Finanțele nu sunt pentru oricine. Dobânzile intră într-o zonă de stabilizare (…) Costurile cu dobânzile din perspectiva ratei nivelul dobânzilor vor fi similare în prima parte a anului si mai mici in a doua, fata de anul trecut. Important este ca s-a stabilit situația”, a declarat Adrian Câciu.
Cîțu: Aveți un curaj nebunesc să veniți în fața românilor
Fostul premier, Florin Cîțu, aflat în ultimele luni într-o încercare a se repoziționa împotriva PSD, după ce tot el a negociat intrarea acestui partid la guvernare, l-a criticat pe Câciu pentru costurile foarte mari ale dobânzilor.
„Domnule ministru, aveți un curaj nebunesc să veniți în fața românilor după ce ați avut cel mai dezastruos mandat din istorie la Ministerul Finanțelor, cu dobânzi de 30 miliarde lei într-un an și cu împrumuturi de 149,4 miliarde lei, cea mai mare sumă împrumutată vreodată”, a afirmat Florin Cîțu.
Anca Dragu: Ați băgat mâna în buzunarul firmelor
Adrian Câciu a primit critici și din partea unui al fost ministru al finanțelor. Anca Dragu, în prezent senator USR, a acuzat Ministerul Finanțelor că a amânat unele rambursări de TVA către firme în ultima parte a anului pentru a se încadra în ținta de deficit.
„Ați reușit performanța în ianuarie 2023 să faceți cel mai mare deficit după criza din 2008. Aveți un deficit de 4 miliarde lei. Colectările de TVA au mers foarte rău, colectările de accize au mers foarte rău, dar și pentru că a trebuit să faceți rambursări de TVA. Ați încheiat 2022 cât de cât decent pentru că ați amânat rambursările de TVA, practic ați băgat mâna în buzunarul firmelor”, a afirmat Anca Dragu.
Târziu: Am mai pierdut un an
„Am mai pierdut un an în care mediul de afaceri a fost îngenuncheat, resursele țării au fost înstrăinate, iar încrederea românilor s-a năruit. Unul dintre promotorii acestor politici dezastruoase este și, din păcate, ministrul finanțelor, Adrian Câciu. (…) Cifrele triumfaliste prezentate de Guvern nu sunt decât niște vorbe goale”, a afirmat senatorul AUR, Claudiu Târziu.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii