Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Educației va preda ofițerilor SRI la cursul „Democrație și totalitarism”

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 22 martie 2021

Serviciul Român de Informații a lansat, luni, la Academia Națională de Informații, un nou curs – Democrația și totalitarism – destinat ofițerilor, la care vor preda ministrul educației, Sorin Câmpeanu, și viitorul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru.

„Violenţa represiunii din România, modul în care instituţiile au fost pervertite pentru a se îndrepta împotriva propriilor cetăţeni au lăsat urmări profunde în perioada post-decembristă.

Poate cea mai importantă etapă care ar fi trebuit parcursă mai devreme este tocmai cea a asumării trecutului, a deschiderii arhivelor, a recunoaşterii greşelilor care au fost făcute în totalitarism.

Una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat, atunci când am preluat mandatul de Director al Serviciului, a fost tocmai aceea de accelera procesul de modernizare al instituției. În ultimii ani, SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei”, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig.

SRI precizează că, pe parcursul prelegerilor, vor fi abordate teme legate de amenințări actuale la adresa democrației, pornindu-se de la perspectiva istorică a tranziției post-comunism în instituțiile de informații din Europa de Est. De asemenea, cursul își propune o dezbatere academică privitoare la declinările totalitarismului, la formele sale de exprimare în permanentă schimbare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *