Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul de Interne, discuție cu omologul italian despre românii care se sustrag de la executarea pedepselor cu închisoarea în peninsulă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 3 martie 2024 Etichete: ,

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut sâmbătă, 3 martie, o întrevedere cu omologul italian, Matteo Piantedosi. Combaterea crimei organizate, a traficului de droguri, a traficului de ființe umane, cât și a fugarilor români care se sustrag de pedeapsă în peninsulă.

„Am discutat cu colegul ministru de interne italian aspectele legate de practica unor cetățeni condamnați definitiv, care fug de aplicarea legii române și găsesc portițe legale în legea italiană pentru a face acest lucru. Respectând independența tuturor magistraților europeni, am subliniat faptul că reglementările europene stabilesc fără echivoc principiul recunoașterii hotărârilor judecătorești definitive în cadrul Uniunii Europene. Ministrul italian și-a exprimat acordul cu privire la aceste puncte de vedere și am convenit să menținem acest subiect pe agenda noastră comună”, a spus Cătălin Predoiu după întâlnire, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În ultimii ani, mai mulți români condamnați definitiv pentru fapte de corupție au ales să scape de închisoare, plecând în statele cu o legislație mai permisivă. Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, fostul acționar al clubului Dinamo, Dragoș Săvulescu, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene și Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, sunt doar câțiva dintre infractorii care se sustrag de pușcărie în Italia.

CITEȘTE ȘI: Statul român a cheltuit 10 milioane de lei în 2023 pentru a aduce în țară fugari din Brazilia, Republica Dominicană sau Costa Rica

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au stabilit dezvoltarea cooperării pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și a traficului de ființe umane, prin schimb de experiență, schimb de informații și acțiuni operative directe, comune, de combatere a crimei organizate.

„Creștem numărul de polițiști români alocați acestei cooperări cu polițiștii italieni pentru a identifica ce membri ai crimei organizate își desfășoară activitatea infracțională pe teritoriul României. Aceste măsuri vor contribui direct la siguranța cetățenilor români. Pentru noi, legătura cu polițiile naționale din alte state membre ale UE, cum e și cea italiană, reprezintă o investiție în capacitatea de luptă a Poliției Române cu crima organizată”, a mai transmis Predoiu.

De asemenea, ministrul de resort a mai precizat că a purtat discuții cu conducerea Academiei de Poliție de la Roma pentru a consolida colaborarea cu Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în vederea creșterii numărului de polițiști români care vor face schimb de experiență cu colegii italieni.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW