Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Statul român a cheltuit 10 milioane de lei în 2023 pentru a aduce în țară fugari din Brazilia, Republica Dominicană sau Costa Rica

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 19 ianuarie 2024

Statul român a cheltuit în anul 2023 aproximativ 10 milioane de lei (două milioane de euro) cu aducerea în țară a condamnaților la închisoare fugiți peste graniță, a declarat ministra Justiției, Alina Gorghiu, într-o conferință de presă susținută vineri, 19 ianuarie, la Timiș. 

57.000 de lei (circa 11.000 de euro) a costat statul român aducerea în România a lui Cristian Baicu, condamnat definitiv în 2014 la patru ani de închisoare pentru fraude cu carduri bancare și adus în țară după 9 ani.

„Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional. Faceţi socoteala şi vă daţi seama cam cât înseamnă acest impact şi o să vă dau doar 3 cazuri ca să realizaţi care ar fi cheltuiala statului român cu unele dintre cele mai scumpe misiuni pe care le-am realizat, cu cheltuieli suportate de stat”, a declarat Alina Gorghiu.

Potrivit ministrei de resort, aducerea a doi fugari din Brazilia a costat statul 82.000 de lei (16.400 de euro), iar aducerea unui fugar din Costa Rica, 54.300 de lei (circa 10.000 de euro).

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică marți, 16 ianuarie, un proiect de lege prin care persoanele care se sustrag de la urmărirea penală, judecată sau închisoare fugind peste graniță să fie obligați să își achite costurile cu aducerea lor în România.

Instanța supremă blochează „legea fugarilor”

După ce Camera Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede ca cei care sunt condamnați definitiv și nu se prezintă în termen de șapte zile la arest pot primi suplimentar alți trei ani de pedeapsă pentru evadare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anunţat, la începutul lunii decembrie, că atacă legea la Curtea Constituţională a României (CCR).

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secţiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalităţii, art. 21 alin. (3) din Constituţia României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituţie privitor la neretroactivitatea legii”, explică magistrații Înaltei Curți.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW