Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de finanțe din Qatar afirmă că războiul din Gaza va încetini economiile din Orientul Mijlociu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Ministrul de finanțe din Qatar, Ali Al Kuwari, avertizează că războiul actual din Gaza ar putea avea un impact negativ asupra economiilor din Orientul Mijlociu dacă nu este rezolvat. El subliniază necesitatea unei soluții non-militare și pledează pentru abordarea cauzei profunde pentru o rezolvare durabilă în regiune. Qatar, implicat activ în discuții pentru eliberarea ostaticilor israelieni și în medierea în diverse conflicte, subliniază importanța căutării unor soluții permanente dincolo de acțiunile militare, Reuters.

„Dacă le lăsați nerezolvate pe termen lung, vom trece mereu prin cicluri de violență, cicluri de neliniște, ceea ce va încetini mereu regiunea”, a declarat el în marja Forumului Economic Mondial (WEF) din stațiunea montană elvețiană.

Războiul din Gaza a fost declanșat de militanții Hamas care au invadat sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți și 240 de ostatici. Israelul a răspuns cu un asediu, bombardamente și invazie, provocând peste 24.000 de decese raportate, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza. Milițiile susținute de Iran în Liban, Irak și Yemen au vizat, de asemenea, regiunea în sprijinul palestinienilor. Qatar, un exportator major de GNL și investitor global prin intermediul fondului său suveran de investiții QIA, evaluează riscurile cu potențiale implicații pentru investițiile sale.

Într-un interviu, ministrul de finanțe Ali Al Kuwari a declarat că Qatar anticipează obținerea unui excedent fiscal pentru anul în curs, deși mai mic decât în trecut. Acest lucru este atribuit proiecției conservatoare a țării privind prețul petrolului de 60 de dolari pe baril. În cazul în care prețul petrolului rămâne la nivelul actual de 78 de dolari pe baril, se așteaptă ca excedentul fiscal să fie mai mare.

Ministrul de finanțe Ali Al Kuwari a dezvăluit că orice excedent fiscal din Qatar este alocat între rambursarea datoriei de stat, rezervele băncii centrale și Autoritatea de Investiții din Qatar (QIA). Cu toate acestea, el nu a dezvăluit distribuția specifică sau valoarea actuală a fondului administrat de QIA. Țara a înregistrat venituri record din exporturile de gaze în 2022, datorită creșterii prețurilor la nivel mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Institutul pentru averi suverane estimează că, în ultimii ani, Qatarul și-a crescut activele aflate în administrare la 475 de miliarde de dolari.

Ministrul de finanțe Ali Al Kuwari a declarat că este responsabilitatea Autorității de Investiții din Qatar (QIA) să crească activele, exprimându-și deschiderea de a ajunge la 1.000 de miliarde de dolari sau mai mult. El a menționat interesul QIA de a investi în inteligență artificială, tehnologie, infrastructură și produse farmaceutice, cu accent pe biomedicină. În ciuda reducerii participației sale la Barclays luna trecută, QIA își menține o perspectivă pozitivă asupra economiei robuste și rezistente a Marii Britanii. În plus, Qatar intenționează să lanseze în scurt timp prima sa obligațiune verde suverană inaugurală, marcând prima sa emisiune de datorie externă din ultimii patru ani.

„Nu ne este foame de bani. Este pur și simplu pentru a face o declarație”, a spus el. „Piața este flămândă de emisiuni. Am fost abordați de mulți investitori.”

 

 

Comentarii